Witam,
Po zainstalowaniu aMula puściłem wolne porty w systemie i routerze przez który się łącze z netem, wszystko działa sprawnie (nie mam low ID).
Problem w tym, że po włączeniu aMule ten strasznie mi zamula internet. Jest w tym tak skuteczny, że na otwarcie strony internetowej trzeba czekać średnio minutę (łącze 1Mbps). Do routera podłączone są dwa komputery i na obu jest taki sam efekt. Z "fabrycznych"parametrów dotyczących połączenia zmieniłem tylko możliwości linii (wysyłanie: 20, pobieranie 80), ale zdaje się że to nie ma znaczenia, bo jak nic nie ściągam a program jest włączony efekt jest identyczny.
Co zrobić by aMule tak nie zwalniał internetu?
z góry dziękuję za wszelkie rady
aMule spowalnia internet
-
spider najpierw podaj jakie masz ustawienia w amule. Niektorzy z tym przesadzaja okrutnie i lacze zdycha. Jest zapchane odpytywaniem, a system nie nadaza kolejkowac pakietow.
Ps. Pierwsze minuty po odpaleniu amule, moga tak wlasnie rzutowac na lacze, wtedy jest ustawianie do zrodel itp trwa to do 10 minut.
Ps. Pierwsze minuty po odpaleniu amule, moga tak wlasnie rzutowac na lacze, wtedy jest ustawianie do zrodel itp trwa to do 10 minut.
Ok problem opanowany. Zmniejszyłem Limit Przepustowości wysyłania do 10Kbps i to pomogło. Myślałem, że wina leży w czymś innym bo podczas wysyłania z prędkością 25Kbps strasznie mulił podczas gdy przy wysyłaniu przez skypa z prędkością około 40Kbps wszystko było ok. Widać może chodzić o wspomniane przez yantar'a kolejkowanie pakietów.
Tak, czy owak dziękuję za pomoc.
Tak, czy owak dziękuję za pomoc.
Jesli posiadasz asynchroniczne lacze (np neostrada), wysylanie powinno byc ustawione max 70% mozliwosci lacza na uploadzie. Inaczej klapa. Na Windowsie sa specjalne sterowniki cfos do modemow adsl usprawniajace kolejkowanie pakietow dzieki czemu praktycznie mozna wykorzystac cale lacze. Na Linuxa raczej czegos takiego nie ma (chyba ze jest to jakos inaczej rozwiazane).
Mozesz tez zmniejszyc ilosc zrodel na plik 350 w zupelnosci wystarcza max polaczen 250-300 i sprobowac znow podniesc upload.
Nie pamietam czy amule posiada jedna funkcje w konfiguracji, ktora zmniejsza automatycznie upload w chwili gdy np wlaczasz przegladarke i zaczynasz korzystac z www. I innych programow. Pozdrawiam.
Mozesz tez zmniejszyc ilosc zrodel na plik 350 w zupelnosci wystarcza max polaczen 250-300 i sprobowac znow podniesc upload.
Nie pamietam czy amule posiada jedna funkcje w konfiguracji, ktora zmniejsza automatycznie upload w chwili gdy np wlaczasz przegladarke i zaczynasz korzystac z www. I innych programow. Pozdrawiam.