#include <stdio.h>
void RysujKwadrat(int);
int main()
{
RysujKwadrat(10);
return 0;
}
void RysujKwadrat(int n)
{
int a,b;
a = n;
while (a--)
printf("*");
printf("\n");
a = n - 2;
while (a--)
{
printf("*");
b = n - 2;
while (b--)
printf(" ");
printf("*");
printf("\n");
}
a = n;
while (a--)
printf("*");
printf("\n");
}
@ponton: wiem jak sie wywoluje funkcje ale chodzilo mi o to czemu ta moja nie chce dzialac :-) to wywolanie dopisalem na szybko, stad tez blad ;-)
@cepe: ten twoj jest dobry ale poprawilem moj kod, jest troche bardziej zwiezly niz twoj ;-)
void rysuj_kwadrat(int n){
for(n = 1][/quote]
1) Po co robisz funkcję z parametrem i przekazujesz do tej funkcji jakiś parametr, skoro go później w niej nie wykorzystujesz? Jeśli ta funkcja rysowałaby kwadrat o n wielkościo to miałoby to sens, ale skoro ona zawsze rysuje taki sam kwadrat niezależnie od n, to po co go przekazujesz do tej funkcji?
2) [quote="frantic"]brakowalo "}" po printf("* *")]
Bo piszesz strasznie wszystko zwarte i nieczytelne, jakbyś miał program napisany tak jak ten wyżej, ale choćby tylko około 100 linii to nic w nim nie znajdziesz. Nie lepiej (i przede wszystkim czytelniej napisać go tak:
[code]#include<stdio.h>
void rysuj_kwadrat(int n)
{
for(n = 1; n <= 10; n += 1)
{
if ((n == 1) || (n == 10))
printf("* * * * * * * * * * *\n");
else
printf("* *\n");
}
}
int main()
{
rysuj_kwadrat(20);
return 0;
}
Przydałyby sie jeszcze jakieś komentarze. Dobre nawyki wyrabiane już na początku są bardzo ważne. Bo tak jak teraz nauczysz się pisać, tak będziesz pisać i w przyszłości.
co do wciec to masz racje, musze sie tego nauczyc :->
mlyczek pisze:Po co robisz funkcję z parametrem i przekazujesz do tej funkcji jakiś parametr, skoro go później w niej nie wykorzystujesz? Jeśli ta funkcja rysowałaby kwadrat o n wielkościo to miałoby to sens, ale skoro ona zawsze rysuje taki sam kwadrat niezależnie od n, to po co go przekazujesz do tej funkcji?
po prostu uczylem sie robienia funkcji z parametrem i tylko takich uzywalem dotychczas bo zwykle wykonywaly one jakies dzialania arytmetyczne, i tutaj masz racje a kod tez poprawilem bo trzeba sie tych dobrych nawykow uczycz :-D
#include<stdio.h>
void rysuj_kwadrat(){
int n]
co do komentarzy to w tym "programie" chyba nie ma czego komentowac bo funkcja ma dobra(chyba) nazwe i wiadomo co robi, jest tylko jedna petla wiec tak naprawde nie wiem co tu komentowac...
ale mniejsza z tym dopisuje [+] do tematu :-)