Witam
Mam płytę główną opartą o chipset Intel P35 (ICH9). Chciałbym zainstalować Debiana na dysku sata. Niestety instalator nie widzi dysku natomiast poprawnie wykrywa napęd DVD sata z którego go uruchamiam i który jest podłączony do tego samego kontrolera (czyli ICH9 czyli mostka północnego) co dysk twardy.
Wiem, że dopiero jądro 2.6.22 obsługuje ten chipset. Niestety żadna z płyt instalacyjnych nie jest zbudowana w oparciu o to jądro.
Stąd moje pytanie: jak zainstalować Debiana na chipsecie P35?
Może da się to zrobić przy pomocy płyty instalacyjnej netinst. A może jest inny sposób.
Przejrzałem Internet w poszukiwaniu jakichś podpowiedzi ale udało mi się znaleźć jedynie informację, że ten chipset jest obsługiwany przez jądro 2.6.22.
Dodam jeszcze, że chciałbym zainstalować 64 bitowy system.
Płyta główna: Foxconn P35A
Procesor: Intel Pentium DualCore E2160
Dysk twardy: Samsung 80GB Sata
DVD-ROM: Samsung SH-S183L Sata
Z góry dziękuję za pomoc :-)
---
Pozdrawiam
Superbeer
Instalacja Debiana na chipsecie Intel P35
Może jest jakiś sposób na załadowanie podczas instalacji najnowszego jądra? Wystarczyłaby jakaś podpowiedź jaką drogą iść.
Przecież ktoś musiał instalować na P35 Debiana w Polsce.
[ Dodano: 2007-10-31, 09:01 ]
OK, znalazłem sposób - instalacja systemu przy pomocy debootstrap-a :-)
Przy okazji prośba do wszystkich którzy będą instalowali system przy uzyciu tej metody o podzielenie się uwagami, zwłaszcza dotyczącymi płyty głównej Foxconn P35A.
Jeszcze słówko do kosmaciak-a - podawaj trochę ściślejsze informacje jak oczekujesz konkretnej pomocy. Byłoby miło, gdybyś podał jakiego rodzaju jest Twój napęd DVD (Sata/Pata), jaką masz płytę główną, itp. Przecież odpowiadający nie jest wróżką...
Przy okazji prośba do wszystkich którzy będą instalowali system przy uzyciu tej metody o podzielenie się uwagami, zwłaszcza dotyczącymi płyty głównej Foxconn P35A.
Jeszcze słówko do kosmaciak-a - podawaj trochę ściślejsze informacje jak oczekujesz konkretnej pomocy. Byłoby miło, gdybyś podał jakiego rodzaju jest Twój napęd DVD (Sata/Pata), jaką masz płytę główną, itp. Przecież odpowiadający nie jest wróżką...
oki chipset ten sam co przedmówca, napęd DVD Pata, płyta MSI NEO2-FIR, procek to C2D 6750, reszta chyba jest zbedna. Próbowałem już różnych rzeczy i nic.superbeer pisze:Może jest jakiś sposób na załadowanie podczas instalacji najnowszego jądra? Wystarczyłaby jakaś podpowiedź jaką drogą iść.
Witam,
znalazłem instalkę (ponoć działa na asus) http://kmuto.jp/b.cgi/debian/d-i-2623-etch.htm , może wam pomoże. Mi nic nie działa (INtel DP35DP).
znalazłem instalkę (ponoć działa na asus) http://kmuto.jp/b.cgi/debian/d-i-2623-etch.htm , może wam pomoże. Mi nic nie działa (INtel DP35DP).
Udalo mi sie zainstalowac etch na sprzecie:
przy pomocy:
Jedynym problemem jaki sie pojawił był GRUB a wlasciwie jego brak (błąd przy instalacji w MBR):evil: po wielu bezowocnych próbach instalacji jakiegokolwiek bootloadera skonczylo sie na instalacji ... UBUNTU 7.10 (kernel 2.6.22<- obsługuje P35 i Marvela)
System bez problemu wykryl dysk SATA, dysk PATA, DVD pod USB i reszte sprzetu.
Nasunęło mi się jednak pytanie .. skoro juz mam GRUBa w MBR moze dalo by rade zainstalowac Debiana na kolejnej partycji i po edycji menu.lst w ubuntu odpalic kolejny system (etch) przy jego pomocy?
Co o tym myslicie :?:
Kod: Zaznacz cały
Asus P5K SE
chipset P35
kontroler IDE Marvell 88SE6111
Kod: Zaznacz cały
install generic.all_generic _ide=1
System bez problemu wykryl dysk SATA, dysk PATA, DVD pod USB i reszte sprzetu.
Nasunęło mi się jednak pytanie .. skoro juz mam GRUBa w MBR moze dalo by rade zainstalowac Debiana na kolejnej partycji i po edycji menu.lst w ubuntu odpalic kolejny system (etch) przy jego pomocy?
Co o tym myslicie :?: