conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.
Matius, tez mialem ten problem. Poradzilem sobie dzieki Hagalowi. Spojrz na ten skrypt.
No i jak wlasnie sie dowiedzialem (post wyzej) te foldery znajduja sie w /sys/bus/platform/devices... Hehe, a ja meczylem sie ze skryptem ;p.
EDIT
Czyli jesli chcesz miec pokazywana temperature cpu i mb dodaj do conky taki wpis:
Gdzie w83627hf.656 to folder z plikami temp1_input oraz temp2_input (w moim przypadku /sys/bus/platform/devices/w83627hf.656).
No i jak wlasnie sie dowiedzialem (post wyzej) te foldery znajduja sie w /sys/bus/platform/devices... Hehe, a ja meczylem sie ze skryptem ;p.
EDIT
Czyli jesli chcesz miec pokazywana temperature cpu i mb dodaj do conky taki wpis:
Kod: Zaznacz cały
M/B: ${platform w83627hf.656 temp 1} °C
CPU: ${platform w83627hf.656 temp 2} °C
Ja rowniez chcialbym miec wyswietlana informacje o temperaturze procka(moj jest dwurdzeniowy). W katalogach /sys/bus/platform/devices/coretemp.0 i /sys/bus/platform/devices/coretemp.1 mam pliki o takich samych nazwach temp1_input. Troche kombinowalem zeby dodac odpowiednie wpisy do pliku ~/.conkyrc, ale i tak mi nie dziala?? Prosze o jakies rady Dzieki
Podpowiedzi :waldus86 pisze:Prosze o jakies rady
Debian [pts/3] [23:48:33] [ ~ ]
>> cat /sys/bus/platform/devices/it87.656/temp2_input
29000
Debian [pts/3] [23:47:44] [ ~ ]
>> dane="$(< /sys/bus/platform/devices/it87.656/temp2_input)"]
[code]Debian [pts/3] [23:48:21] [ ~ ]
>> dane="$(< /sys/bus/platform/devices/it87.656/temp2_input)"; echo ${dane::2}
29
Pozdrawiam
witam
mam procka CoreDuo i chciałem sobie dodać do conky'ego monitory 2 rdzeni.
zastanawiałem się jak mam wpisać oznaczenia procków (czy są numerowane od 0, czy od 1) więc zrobiłem testa i sprawdzałem na każdym, dzięki czemu w conky'y mam wpisane takie monitory:
i o dziwo każdy monitor/wykres działa niezależnie od innych, więc WTF???
przecież są tylko 2 rdzenie, więc czemu pokazuje mi wykresy 3 różnych?
możecie mnie oświecić?, spotkał się już ktoś z czymś takim?
aloha
mam procka CoreDuo i chciałem sobie dodać do conky'ego monitory 2 rdzeni.
zastanawiałem się jak mam wpisać oznaczenia procków (czy są numerowane od 0, czy od 1) więc zrobiłem testa i sprawdzałem na każdym, dzięki czemu w conky'y mam wpisane takie monitory:
(...)
${color }${color slate grey}CPU: $color%${color #ddaa00}${cpu cpu0}$alignr$color$running_processes/ $processes
${color slate grey}${cpugraph cpu0 25,200 000000 ffffff}
${color }${color slate grey}CPU: $color%${color #ddaa00}${cpu cpu1}$alignr$color$running_processes/ $processes
${color slate grey}${cpugraph cpu1 25,200 000000 ffffff}
${color }${color slate grey}CPU: $color%${color #ddaa00}${cpu cpu2}$alignr$color$running_processes/ $processes
${color slate grey}${cpugraph cpu2 25,200 000000 ffffff}
(...)
przecież są tylko 2 rdzenie, więc czemu pokazuje mi wykresy 3 różnych?
możecie mnie oświecić?, spotkał się już ktoś z czymś takim?
aloha
OK Idee o ktorej mi pisales mysle ze skumalem. Musze po prostu w pliku ~/.conkyrc dodac sobie nowa zmienna, ktora bedize przechowywac temperature rdzeni. Dodalem sobie takie 2 zmienne(mam 2 rdzeniowy procek) w sposob:
czyli analogicznie jak inne zmienne w tym pliku i tempertaury dalej sie nie pojawily. Nie ogarniam wlasnie dlaczego??
Prosba do Hagala: Mozesz wytlumaczyc co wpisalem nie tak??
${color slate grey}CPJ1:$color ${platform coretemp.0 temp 1}°C
${color slate grey}CPJ2:$color ${platform coretemp.1 temp 1}°C
Prosba do Hagala: Mozesz wytlumaczyc co wpisalem nie tak??