czyszczenie

Ogólne pytania dotyczące systemu
gore

Post autor: gore »

super :) świetnie, a teraz ktoś mi powie czy da się wyczyścić "śmieci" po pakiecie kóry instalowałem z ręki ? kompilowałem ?! w sesnie rozpakwoałem, ./configure make make install ?
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Chodzi ci o odinstalowanie skompilowanego programu? Zazwyczaj w katalogu w którym kompilowałeś powinno wystarczyć make uninstall.
gore

a jezeli nie trzymam plikow po kompilacji ?
ms-trex
Beginner

To chyba się nie da, chyba że ktoś wie jak. Ja ze swojej strony mogę zaproponować jeszcze raz kompilację która powinna nadpisać wszystkie pliki a potem dać make uninstall.
stoper
Beginner

Post autor: stoper »

W linuksie nie jest to ani wymagane, ani potrzebne. W Windows'ie owszem, tak aby się zaraz nie "wykrzaczył" i nie "zamulił". Dla lina jest to bez różnicy, chyba że chodzi o wzgląd estetyczny. Po usunięciu programu pozostaje nie wiele "śmieci" i wręcz zalecane jest ich pozostawienie, gdyż szczególnie po kompilacji, i szczególnie biblioteki mogą zostać "wkomponowane" w system.
Do katalogów np /usr/share/ lub /usr/local lub /opt specjalnie user nie ma potrzeby zaglądać.
Takie jest moje skromne zdanie :-P
Chyba że jak pisze ms-trex wie się bardzo co się robi.
Pozdrawiam.
ms-trex
Beginner

A czy tym deborphan'em to se systemu czasem nie rozwali? Bo u mnie np. chce wywalić: libmpd0 oraz libc6-i686 a przecież
LibMpd is a library that provides high-level, callback-based access to
Music Player Daemon (mpd).
libc6-i686 contains the standard libraries that are used by nearly all programs on the system. This package includes shared versions of the standard C library and the standard math library, as well as many others.
stoper
Beginner

ms-trex pisze:A czy tym deborphan'em to se systemu czasem nie rozwali? Bo u mnie np. chce wywalić: libmpd0 oraz libc6-i686 a przecież...
No właśnie. A potem się ludzie dziwią, że odinstalowali co innego a co inne się wysypało, lub system nie wstał. £atwo się instaluje - trudniej (niebezpieczniej) odwrotnie. Lepiej nie ruszać.
Pozdrawiam.
gore

dobrze ale jezeli mam ograniczenia dyskowe wolałbym nie mieć 10000 plików po 1 mb :/ czy tam mniej .. bo po jakims czasie się zbierze, a mam duuuuzee ograniczenia dyskowe bo i sprzęt nie jest najnowszy
ms-trex: dziękuje za info o "deborphan" zaraz go usune :-) bo też mi dziwne pakiety wywalił ale ich nie usuwałem :-)
stoper
Beginner

gore pisze:dobrze ale jezeli mam ograniczenia dyskowe wolałbym nie mieć 10000 plików po 1 mb :/ ...
Nie masz się co obawiać przepełnienia dysku zbędnymi danymi. To nie Windows i jeżeli coś pozostanie po deinstalacji, to najwyżej !! kilka kB jeżeli nie zdecydowanie mniej ;-) . Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ