Debian 3 DVD?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
zdzichu

Debian 3 DVD?

Post autor: zdzichu »

Witam.
Aktualnie posiadam Ubuntu, i chcem zainstalować sobie debiana. Nie wiem czy konieczne jest instalowanie 3 płyt DVD, czy nie można np. instalować tylko tych pakietów które potrzebuję, i jak to wogule wygląda czy można jakąś płytę pominąc? Ponieważ no nie da się ukryć że 12 GB na system to trochę dużo.
Pozdrawiam
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Heh... ja instalowałem z płytki netinstal (ok. 170MB) tylko potrzebne rzeczy. Po instalce miałem tylko powłoke BASH.
Reszte zainstalowałem aptitude.
¦ciąganie tych 3DVD nie jest polecane bo w końcu w sieci jest zawsze świeższe

Sam długo używałem Ubuntu więc w razie czego służe pomocą
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

na 3 płytach DVD są zamieszczone wszystkie repo debiana. Wszystkich nigdy nie wykorzystasz.
Jeśli instalujesz sobie debiana potrzebna CI będzie tylko 1 (pierwsza) płyta DVD lub CD albo obaz netinstall.
W netinstall masz pakiety podstawowe jeśli chcesz coś wiecej to dociągane jest z sieci. Jeśli posiadasz 1 (pierwszy) CD to będziesz miał podstaswowe środowisko + środowisko graficzne i to w zupełności wystarcza, bo niewiele musisz dociągać z sieci. Jeśli masz 1 (pierwszą) DVD to wiadomo posiadasz u siebie 1/3 repo debiana, czyli system podstawowy + środowiska graficzne + mnóstwo pakietów dodatkowych.
zdzichu

Post autor: zdzichu »

Właśnie oto mi chodziło. Właśnie biorę się za ściaganie pierszej DVD a z reszta płyt dam sobie spokój. Dzieki za odpowiedzi.
POZDRAWIAM.
ODPOWIEDZ