Firestarter nie uruchamia si
Firestarter nie uruchamia się ze startem systemu
Witam wszystkich
Mam pewien problem z firestarter, chodzi o to, że nie uruchamia się przy starcie systemu ;/. W Ubuntu nie było z tym problemu ;P. Szukałem na google.pl i znalazłem parę poradników, ale nie chce u mnie to działać albo źle coś robie ;P. Mógł by mi ktoś to opisać bo już mi brakuje pomysłów :/.
System: Debian 4.0
¦rodowisko graficzne: Gnome
Mam pewien problem z firestarter, chodzi o to, że nie uruchamia się przy starcie systemu ;/. W Ubuntu nie było z tym problemu ;P. Szukałem na google.pl i znalazłem parę poradników, ale nie chce u mnie to działać albo źle coś robie ;P. Mógł by mi ktoś to opisać bo już mi brakuje pomysłów :/.
System: Debian 4.0
¦rodowisko graficzne: Gnome
Uruchamiamy zaporę
i jeżeli została skonfigurowana to według
cytat
U mnie też nie wyświetla sie ale działa
Pozdrowienia
Kod: Zaznacz cały
firestarter
http://jakilinux.org/aplikacje/firestarter-ognista-ochrona-dla-kazdego/
Informacje dodatkowe
Po uruchomieniu Firestartera z pewnością zauważyłeś ikonę z zasobniku. Ikona ta sygnalizuje prace zapory i zależności od obecnego stanu przyjmuje odpowiedni wygląd. Po ponownym uruchomieniu systemu ikona ta nie jest wyświetlana, ale nie martw się, tak ma być. Jest ona niepotrzebna, a zapora działa w tle i chroni nasz komputer.
Pozdrowienia
Mam udostępnione połączenie internetowe przez firestarter i dopóki nie odpalę zapory to internet się nie uruchamia na innych komputerach ;/. Więc oznacza to, że po restarcie nie uruchamia się firestarter.Informacje dodatkowe
Po uruchomieniu Firestartera z pewnością zauważyłeś ikonę z zasobniku. Ikona ta sygnalizuje prace zapory i zależności od obecnego stanu przyjmuje odpowiedni wygląd. Po ponownym uruchomieniu systemu ikona ta nie jest wyświetlana, ale nie martw się, tak ma być. Jest ona niepotrzebna, a zapora działa w tle i chroni nasz komputer.
Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem :P ?
Witaj,
to jest bug, na który ponoć jest taka rada jak opisana tutaj:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=417663
U mnie to jednak nie działało. Wywaliłem więc firestartera i zainstalowałem Guarddoga. Uruchamia się samoczynnie przy starcie systemu i mam już z tym święty spokój.
Polecam
to jest bug, na który ponoć jest taka rada jak opisana tutaj:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=417663
U mnie to jednak nie działało. Wywaliłem więc firestartera i zainstalowałem Guarddoga. Uruchamia się samoczynnie przy starcie systemu i mam już z tym święty spokój.
Polecam
zawsze mozna:
choc w siubuntu trzeba bylo z sudo
mozna tez chyba dodac do
wtedy poleci z roota
echo " firestarter --start-hidden &" >> .kde/Autostart/fw
mozna tez chyba dodac do
/usr/share/autostart/fw.desktop
su
apt-get update
apt-get install rcconf
rcconf
Wystarczy:
Jako root.
update-rc.d firestarter defaults
Z ciekawości wypróbowałem i niestety ani jeden ani drugi sposób nie działa.
W rcconf firestarter jest zaznaczony i nie startuje przy bootowaniu.
Natomiast po jest
I też nie startuje.
Pozdrawiam
W rcconf firestarter jest zaznaczony i nie startuje przy bootowaniu.
Natomiast po
update-rc.d firestarter defaults
c62-254:/home/davidoski# update-rc.d firestarter defaults
System startup links for /etc/init.d/firestarter already exist.
Pozdrawiam
-
Czerwona ikonka w tray-u oznacza, że firewall zablokował jakieś próby połączenia. Możesz je obejrzeć w zakładce "Events". Kiedy tam wejdziesz ikonka znów zmieni się na zieloną. Jak tylko pojawi się jakaś kolejna zablokowana próba połączenia ikonka ponownie stanie się czerwona. Ogólnie rzecz biorąc lepiej zamknąć GUI firestartera bo po jakimś czasie zaczyna pożerać dużo zasobów systemowych. Do jego działania nie jest potrzebne GUI.monseigneur pisze:czy jest normalna rzecza ze w firestarter ciagle wyswietla mi sie czerwona ikona z czarnym piorunem?zle skonfigurowalem program?
Pozdrawiam
P.S. Czy komuś udało się rozwiązać problem z uruchamianiem przy bootowaniu?