Usuniecie kernela podczas zmiany z stable na testing

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
Maden
Beginner

Usuniecie kernela podczas zmiany z stable na testing

Post autor: Maden »

Postanowiłem zmienić wersje stable na testing zmieniłem sources.list wg tego co napisane jest w innym poście wyżej. Potem apt-get update i apt-get dist-upgrade zaczynają się pobierać paczki, konfigurować i potem pytanie jest czy chcesz usunąć kernel xxx.xxx . Dałem NO. Potem jak chciałem zainstalować jakiś program z apt-get to prosiło mnie o zrobienie apt-get -f install to dałem. Wszystko ładnie i pięknie i znów się pojawiło pytanie czy chcę usnąć kernel xx.xx. No to sobie na chłopski rozum wziąłem, że to jest właśnie ta przyczyna więc dałem Yes. Uruchamiam ponownie komputer, a tu w Grubie jest tylko Windows. Możliwe jest, że przy zmianie na testing usuwa się jajo? Czy to tylko wina Gruba?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Maden, ehh...usunąłeś kernela? bo wina gruba to raczej nie jest. Jak chcesz włączyć system bez kernela? Nie da rady. Może da to radę jakoś odzyskać (no na pewno można) ale ja akurat nie wiem jak.

Maden a to jest nauczka na przyszłość! Ja mam aktualnie 3 kernelki - jak jedno przez przypadek siądzie to mam jeszcze dwa. Następnym razem przed usuwaniem kernela zainstaluj jeszcze jeden.

Pozdrawiam!
wenabdg
Beginner

Post autor: wenabdg »

Ja proponuje tylko nie wiem czy akorat da rade tak dodac kernel ale mozna sprobowac chroot

Radze poczytac w google

Oczywiscie pierw wystartowac z LiveCD nastepnie pobrac kernela wejsc w chrootowane srodowisko a nastepnie je skompilowac i skonfigurowac na nowo grub.conf

Gentoo uczy ;-)

Tylko nie mam pewnosci czy na 100% to zadziala ale warto probowac :)
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

wenabdg, zadziała, ale ja ja przechodziłem na sida, to faktycznie usunęło mi kernela 2.6.18-1 ale na nowo zainstalowało po dist-upgrade 2.6.18-3
Awatar użytkownika
Maden
Beginner

nie bede kombinowal sciagne echa i zainstaluje
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

nie bede kombinowal sciagne echa i zainstaluje

Zrobisz jak zechcesz, ale proszę Cię abyś zaraz po zainstalowaniu etch'a zainstalował rsnapshot i jeszcze jeden kernelek - tak na wszelki wypadek :)

Pozdrawiam!
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Drugi kernel nie jest może tak konieczny jak uwaga na to co się robi :)
gson

Post autor: gson »

Zabutuj z jakiegoś live, pdajże instalka debiana ma taką opcje (nie pamiętam czy to nie był jednak knopiks) rescue=twój_dysk - botujesz z jądra płyty, a masz swój sytem :) więc spokojnie sobie zrobisz jajko :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maden
Beginner

gson pisze:Zabutuj z jakiegoś live, pdajże instalka debiana ma taką opcje (nie pamiętam czy to nie był jednak knopiks) rescue=twój_dysk - botujesz z jądra płyty, a masz swój sytem :) więc spokojnie sobie zrobisz jajko :)

Pozdrawiam
co rozumiesz przez slowo "twoj dysk"
gson

Post autor: gson »

jak masz ekran powitalny instalki i możliwośc zapodania jakiegoś tam jądra lub wciśniecia entera żeby instalował - wpisujesz np. linux26 rescue=/dev/hda1 ; albo to było samo rescue?!... kurtka..

Ew. spróbuj z knopika czy innego wpisać: linux (boot czy jak tam jajo się zwie) root=/dev/hda1 (gdzie hda1 to partycja systemowa)

powinno pomóc

Jak coś pisz pozdrawiam
ODPOWIEDZ