livecd a montowanie partycji
livecd a montowanie partycji
witam! Mam taki problem.Mianowicie wczoraj wysypala mi sie vista i bledy tego systemu spowodowaly ze dabian tez zwariowal(nie moge zalogowac sie do gnoma). Postanowilem wiec ze sformatuje partycje i zainstaluje debiana, a potem xp(xp jest mi potrzebny do programu spice), tylko ze chcialbym odzyskac czesc danych z partycji na ktorej mam windowsa. Wsadzielm wiec knopixxa i myslalem ze uda mi sie przeslac interesujace dane na drugi kompa(oba sa w sieci LAN). W tym celu musialem zamontowac partycje z windowsem z pracujac na Knopixie. Katalog gdzie montuje partycje windows(mny.winc)przed zamontowaniem ma prawa rwx for all, ale po zamontowaniu zmieneia sie to tak ze nikt nie moze z tego katalogu czytac. Uniemozliwia mi to skopiowanie potrzebnych danych. Dlaczego tak sie dziej ze zmienaija sie prawa dostepui do katalogu wykorzystywabnego przy montowaniu?? Pomozcie dzieki
Zapewna ta partycja to NTFS.
Spróbuj wymusić read-only:
Ew. po zamountowaniu spróbuj zmienić chmodem uprawnienia do partycji
Spróbuj wymusić read-only:
Kod: Zaznacz cały
mount /dev/hda1 /mnt/dyskc -o ro
To nie zadziała. Proponuję użyć opcji users:thalcave pisze:Ew. po zamountowaniu spróbuj zmienić chmodem uprawnienia do partycji
Kod: Zaznacz cały
mount -t ntfs -o users /dev/hda1 /mnt/dysk