conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
larret

Post autor: larret »

Masz praktycznie napisane rozwiązanie kolego....
madreus

Post autor: madreus »

Witam!
Mam podobny problem jak był już tu poruszany.
Conky ustawiony w autostarcie uruchamia się wcześniej niż menedzer okien (w tym wypadku Xfce4), więc jest przykrywany przez pulpit.
Dodam, że na innym kompie z identyczną konfiguacją Debiana odpala się wszystko normalnie.
W sumie sobie poradziłem wyłączając w Xfce opcje: "Ustawienia -> preferencje pulpitu -> Zezwól Xfce na zarządzanie pulpitem" i conky nie znika.

Generalnie nie korzystam dużo z X-ów, więc w sumie to nic istotnego dla mnie, ale lubie wiedzieć :) Dlaczego conky za szybko się uruchamia i jest przykrywany przez pulpit? I jaki jeszcze można obejść ten problem? Niby można dać w konfigu opóźnienie odpalenia danej aplikacji,ale to chyba nie jest zbyt eleganckie? Dopiero zaczynam bawić się linuxem, więc nie wiem ;)
chester

Post autor: chester »

eh, a ja się podepne z tematem nieszczęsnych ikon :(
conky sobie ładnie działa, ale ikon jak nie było tak nie ma. To znaczy jeśli zaznaczę "w blok" kawałek pulpitu gdzie normalnie są te ikony, to się na chwilę pokazują, ale gdy conky się "odświeża", zaraz znikają.
Co i gdzie trzeba zrobić, żeby te ikony były na stełe ? Przeczytałem cały ten wątek i żadne rozwiązanie nie pomogło...
aaa, mam gnome'a

Pozdrawiam
mattnick

Post autor: mattnick »

upewnij się, że w ~/.conkyrc masz poniższe ustawienia:

Kod: Zaznacz cały

own_window yes 
own_window_type override
U mnie tak działa
chester

Post autor: chester »

tak mam, zresztą taki jest jego początek:

background yes
own_window yes
own_window_type override
own_window_transparent yes
double_buffer yes
niestety dalej ikony się pojawiają tylko gdy je się zaznaczy a potem znikają znowu

//Edit
Mój błąd, ten plik konfiguracyjny (bo go skądś ściągnąłem) miał już poustawiane own_window* i gryzło się to z moim konfigiem. Tyle tylko, że było to gdzieś w środku pliku... Tak to jest, jak człowiek się spieszy a przy okazji jest ślepy ;-)
123456

Problem z gmail

Post autor: 123456 »

W check_gmail.sh mam takie coś:
#!/bin/bash
gmail_login="jakis ligin"
gmail_password="jakies haslo"
dane="$(wget --secure-protocol=TLSv1 --timeout=5 -t 1 -q -O -https://"$gmail_login":"$gmail_password ... /feed/atom --no-check-certificate | grep 'fullcount' | sed -e 's/.*<fullcount>//;s/<\/fullcount>.*//' 2>/dev/null)"
if [ -z "$dane" ]; then
echo "?"
else
echo "$dane"
fi
Cały txt od "dane=" do "/null)"" są w jednej linii.

Nie wyświetla mi żadnych błędów, a w conky ciągle się wyświetla "?".
Gdzie jest błąd?
Gość

Re: Problem z gmail

Post autor: Gość »

123456 pisze:Gdzie jest błąd?
W tym miejscu masz:

-O -https://
a ma być:

- O - https://
Nie rozumiem jak można popełniać takie błędy - jak ma się problemy z przepisaniem, to lepiej skorzystać z CTR+C / CTRL+V - to tak na przyszłość :)

Pozdrawiam.
123456

Post autor: 123456 »

Już działa :) wystarczyło włączyć obsługę POP w gmail :P
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Nie dawno miałem reinstalację systemu. Teraz próbuje zainstalować Conky wszystko ładnie i pięknie. Potem zabrałem się za ikony by były widoczne (środowisko KDE). Robiłem wszystko tak jak ostatnio (przed reinstalacją, lecz teraz mi znikają. A po tym jak w konsoli wpiszę:

feh --bg-scale <ścieżka do tapety>
Wyskakuje mi:

feh: error while loading shared libraries: libImlib2.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
dawideo@debian:~$
Nie wiem czemu tak się dzieje. Może to wina nowego jądra (czy to w ogóle możliwe)?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

apt-get install libimlib2
Zablokowany