Instalacja Debiana na chipsecie Intel P35

Pomoc dotycząca instalacji systemu
superbeer

Instalacja Debiana na chipsecie Intel P35

Post autor: superbeer »

Witam

Mam płytę główną opartą o chipset Intel P35 (ICH9). Chciałbym zainstalować Debiana na dysku sata. Niestety instalator nie widzi dysku natomiast poprawnie wykrywa napęd DVD sata z którego go uruchamiam i który jest podłączony do tego samego kontrolera (czyli ICH9 czyli mostka północnego) co dysk twardy.

Wiem, że dopiero jądro 2.6.22 obsługuje ten chipset. Niestety żadna z płyt instalacyjnych nie jest zbudowana w oparciu o to jądro.

Stąd moje pytanie: jak zainstalować Debiana na chipsecie P35?

Może da się to zrobić przy pomocy płyty instalacyjnej netinst. A może jest inny sposób.
Przejrzałem Internet w poszukiwaniu jakichś podpowiedzi ale udało mi się znaleźć jedynie informację, że ten chipset jest obsługiwany przez jądro 2.6.22.

Dodam jeszcze, że chciałbym zainstalować 64 bitowy system.

Płyta główna: Foxconn P35A
Procesor: Intel Pentium DualCore E2160
Dysk twardy: Samsung 80GB Sata
DVD-ROM: Samsung SH-S183L Sata

Z góry dziękuję za pomoc :-)

---
Pozdrawiam
Superbeer
kosmaciak

Post autor: kosmaciak »

U mnie z kolei na tym samym chipsecie nie wykrywa DVD-ROM u i karty sieciowej, co jest dziwne bo przeciez z plyty laduje instalatora ;)
Poradzcie coś, bo już nie wiem co robić.
superbeer

Post autor: superbeer »

Może jest jakiś sposób na załadowanie podczas instalacji najnowszego jądra? Wystarczyłaby jakaś podpowiedź jaką drogą iść.

Przecież ktoś musiał instalować na P35 Debiana w Polsce.

[ Dodano: 2007-10-31, 09:01 ]
OK, znalazłem sposób - instalacja systemu przy pomocy debootstrap-a :-)

Przy okazji prośba do wszystkich którzy będą instalowali system przy uzyciu tej metody o podzielenie się uwagami, zwłaszcza dotyczącymi płyty głównej Foxconn P35A.

Jeszcze słówko do kosmaciak-a - podawaj trochę ściślejsze informacje jak oczekujesz konkretnej pomocy. Byłoby miło, gdybyś podał jakiego rodzaju jest Twój napęd DVD (Sata/Pata), jaką masz płytę główną, itp. Przecież odpowiadający nie jest wróżką...
kosmaciak

Post autor: kosmaciak »

superbeer pisze:Może jest jakiś sposób na załadowanie podczas instalacji najnowszego jądra? Wystarczyłaby jakaś podpowiedź jaką drogą iść.

Przecież ktoś musiał instalować na P35 Debiana w Polsce.

[ Dodano: 2007-10-31, 09:01 ]
OK, znalazłem sposób - instalacja systemu przy pomocy debootstrap-a :-)

Przy okazji prośba do wszystkich którzy będą instalowali system przy uzyciu tej metody o podzielenie się uwagami, zwłaszcza dotyczącymi płyty głównej Foxconn P35A.

Jeszcze słówko do kosmaciak-a - podawaj trochę ściślejsze informacje jak oczekujesz konkretnej pomocy. Byłoby miło, gdybyś podał jakiego rodzaju jest Twój napęd DVD (Sata/Pata), jaką masz płytę główną, itp. Przecież odpowiadający nie jest wróżką...
oki chipset ten sam co przedmówca, napęd DVD Pata, płyta MSI NEO2-FIR, procek to C2D 6750, reszta chyba jest zbedna. Próbowałem już różnych rzeczy i nic.
slash

Post autor: slash »

Witam,

znalazłem instalkę (ponoć działa na asus) http://kmuto.jp/b.cgi/debian/d-i-2623-etch.htm , może wam pomoże. Mi nic nie działa (INtel DP35DP).
neo-one

Post autor: neo-one »

Udalo mi sie zainstalowac etch na sprzecie:

Kod: Zaznacz cały

Asus P5K SE 
chipset P35 
kontroler IDE Marvell 88SE6111
przy pomocy:

Kod: Zaznacz cały

install generic.all_generic _ide=1
Jedynym problemem jaki sie pojawił był GRUB a wlasciwie jego brak (błąd przy instalacji w MBR):evil: po wielu bezowocnych próbach instalacji jakiegokolwiek bootloadera skonczylo sie na instalacji ... UBUNTU 7.10 (kernel 2.6.22<- obsługuje P35 i Marvela)
System bez problemu wykryl dysk SATA, dysk PATA, DVD pod USB i reszte sprzetu.

Nasunęło mi się jednak pytanie .. skoro juz mam GRUBa w MBR moze dalo by rade zainstalowac Debiana na kolejnej partycji i po edycji menu.lst w ubuntu odpalic kolejny system (etch) przy jego pomocy?

Co o tym myslicie :?:
piter10

Post autor: piter10 »

Mnie udało się zainstalować Debiana Lenny z płytki Netinstall na:
- Gigabyte P35-DS3R
- HDD 250 GB Seagate SATA
- DVD Samsung SATA
- C2D E6550
Jedynym problemem był kernel 2.6.22-2 który nie obsługuje mojej drukarki, ale przekompilowałem go i od tej pory wszystko OK.
ODPOWIEDZ