Miałem stable ale było za mało paczek, miałem tesing ale też nie chciało mi się czekać na paczki, mam unstable i...także brakuje mi kilku paczek Cóż więc zrobić? Wystarczy posłużyć się paczkami z experimental. W przypadku unstable nie powinno być żadnych problemów ale w testing i stable mogą (lecz nie muszą) być problemy z zależnościami.
Istnieje też inna możliwość dodajemy do apt/sources.list repozytoria experimental w apt/conf.d/costam wpisujemy APT: efault-Release "testing"; // czy jak kto chce domyslnie, a potem apt-get install pakiet/experimental (tak po sleshu wpisujemy z jakiej dystrybucji pobierać), albo apt-get -t experimental pakiet (to mi nie działa).
instalacje z opcjami "-t experimental" lub "paczka/experimental" zainstalują paczkę z dystrybucji eksperymentalnej (w przypadku "-t" także zależności paczki zostaną pobrane z tej dystrybucji) ale już uaktualnienia będą brane z dystrybucji domyślnej, dlatego na dłuższą metę lepszym rozwiązaniem jest apt-pinning
Witek Baryluk pisze:albo apt-get -t experimental pakiet (to mi nie działa).
Poczytalem troche o apt-pinningu i tego mi wlasnie brakowalo No i odrazu mi sie narzucilo takie pytanie: czy istnieje mozliwosc wyswietlenia roznic w wersjach paczek miedzy wersjami debiana (czy tam roznych repozytoriow)? Przy czym mam na mysli tylko paczki aktualnie zainstalowane w systemie. W formie np. takiej:
`apt-cache policy paczka` pokaże jakie wersje są dostępne dla twojego /etc/apt/sources.list a `rmadison paczka` pokaże jakie wersje (i dla jakich architektur) dostępne są w Debianie
Teraz tylko np. aptitude install iceweasel/unstable i juz mamy iceweasla z sida. Najlepsze jest to, ze dana paczka bedzie aktualizowana z sida, dopuki wersje z sida i testing sie nie zrownaja.