Tak samo nie każdy może na to wpaść że można wyjąć baterię ;-) (co jeśli ktoś nawet nie wie gdzie to coś się znajduje? :-P )Ventrue pisze:Bo nie każdy może wpaść na to, że można to ominąć live-cd
Graficzny Grub - GfxBoot
Powiem szczerze ,ze w moim przypadku nie dziala niestety :-/
Gdy po odpaleniu poleceniem grub w terminalu wpisuje:
A gdy próbuje zbotować gruba z tym gfx to wygląda to mn. tak:
Gdy po odpaleniu poleceniem grub w terminalu wpisuje:
Kod: Zaznacz cały
grub> find /boot/grub/stage1
Error 15: File not found
Grub loading stage1.5.
Grub loading please wait...
graphic file"/boot/grub/message.cristal" missing, press any key to conitinue...
Poczyniłem wszystko według wskazań. Nie pokazało żadnego błędu, natomiast uruchamia się grub standardowo i tak. Próbowałem wcześniej tego , i na komputerze typu desktop poszło ok, natomiast na notebooku nie. Pomyślałem że to wina innych stosunków rozdzielczości. Miałem nadzieje że ten sposób zadziała na 1280x768. Da się jakoś to przeskoczyć, aby na notebooku był ładny grub również?
http://www.nanolx.org/index.php?option= ... &Itemid=32 - howto wraz paczkami i zrodlami gfxboot - gdyby ktos nie mial w repo
grub nie ma polecenia exit jest tylko quitdaris pisze: ...
grub> exit
wiec powinno być
grub> quit
np. TUTAJ
i na początku odinstalowujemy gruba
# apt-get remove grub
dalej wg instrukcji
daris czy mógłbyś uzupełnić HOWTO o kilka informacji, tak aby początkujący nie mieli problemów i nie musieli przekopywać się przez cały wątek?
Mianowicie:
- u niektórych działa:,
u niektórych nie; u mnie zadziałało tylko, kiedy wklepałem:
i jest to chyba pewniejszy sposób
- podaj na początku skąd można ściągnąć binarkę (adres podała kawałek wyżej jedna osoba), bo podajesz że poprzez repo, ale nie podajesz gdzie ono się znajduje. :P
To tyle. Szczerze mówiąc to korzystałem z opisu dla ubunciaka, nie Twojego.
Mianowicie:
- u niektórych działa:
gfxmenu /boot/grub/message...
u niektórych nie; u mnie zadziałało tylko, kiedy wklepałem:
gfxmenu (hdx,y)/grub/message...
- podaj na początku skąd można ściągnąć binarkę (adres podała kawałek wyżej jedna osoba), bo podajesz że poprzez repo, ale nie podajesz gdzie ono się znajduje. :P
To tyle. Szczerze mówiąc to korzystałem z opisu dla ubunciaka, nie Twojego.
OK, no to teraz taki problem. mam gruba zainstalowanego "ręcznie". Po odinstalowaniu go poprzez apt-get instaluje binarkę gfxboot'a. Wszystko fajnie, do momentu w którym podaję:
dostaje komunikat:
File not found, error 15.
Przy innych poleceniach równiez błędy.
przy
The file /boot/boot/grub/stage1 not read correctly.
Co mozna z tym zrobic? Wyglada to tak, jakby gruba w ogóle nie było na dysku (w systemie) :/
grub> find /boot/grub/stage1
File not found, error 15.
Przy innych poleceniach równiez błędy.
przy
grub-install --root-directory=/boot /dev/hda
Co mozna z tym zrobic? Wyglada to tak, jakby gruba w ogóle nie było na dysku (w systemie) :/