Witam!
Mam problem, ponieważ podczas uruchamiania systemu wszystko wyświetla się w rozdzielczości 1024x768 i częstotliwości 85 Hz, natomiast po załadowaniu kdm częstotliwość wynosi już tylko 60 Hz (i oczy mi chcą spłonąć ;P). Niestety KRandRTray nie oferuje w ustawieniach więcej niż 60 Hz. Sterowniki są zainstalowane, a karta to GeForce 2 MX400. W xorg.conf jako sterownik ustawione mam nv, ponieważ jeżeli ustawię nvidia to informuje, że takiego modoułu nie ma . A jednak podczas ładowania systemu (i ogólnie konsole) mają ciągle 85Hz a kdm 60Hz. Jednocześnie wątpiąc czy sterowniki wogóle są zainstalowane, konsola działa tak jakby były.
Proszę o pomoc
// Poprawiłem tytuł wątku.
Kaka'
[+] Nvidia - Sterowniki
edytuj pliczek:
Dokladniej w:
w Miejsca HorizSync i VertRefresh wpisz odpowiednie wartosci monitora jakie znajdziesz na http://www.google.pl
pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
/etc/X11/xorg.conf
Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 38.0 - 61.0
VertRefresh 53.0 - 70.0
Option "DPMS"
EndSection
pozdrawiam
uzyj gtf tak jak zacytowalem wyzej do wymuszenia odswiezania monitora, ja tego uzylem i problem z bolacymi oczami zniknal. po edycji xorg.conf i restarcie xów wszedlem do NVIDIA X Server Settings ustawilem odpowiednia czestotliwosc odswierzania dla mojego monitora i po problemie.ms-trex pisze:Ewentualnie do sekcji Monitor dopisz modeline dla danej rozdzielczości i odświeżania:I niżej w sekcji Screen dla danej rozdzielczości dajesz:Kod: Zaznacz cały
Modeline "1024x768_85.00" 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync +Vsync
Również ewentualnie sam możesz sobie wygenerować takie modeline poprzez program gtf np:Kod: Zaznacz cały
Depth 24 Modes "1024x768_85" EndSubSection
gtf 1024 768 85