Szukam paczki deb - nieudana kompilacja

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

Post autor: giaur »

w etchu on nie wystepuje
Ja w Etchu mam 2.6.1-1 ...
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

do niedawna byla 2.5 ale byc moze weszal juz do repo etcha 2.6 nie sprawdzalem ostatnio ale mozna to sprawdzic na debian.org w pakietach do distro i bedzie wszystko jasne
giaur
Member

Hm to tak gwoli ścisłości - do Etcha jest wersja 2.3.6, ja mam repo Lenny'ego (testing), co zreszta w niczym nie przeszkadza i dlatego mam 2.6.1-1
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

tak masz racje w etchu jest 2.3.6 moj blad
skorupa

Post autor: skorupa »

Witam po kilkudniowej przerwie. Dziś znów rozpoczynam bój z instalacją (jak się uporam to zrobię jakiś poradnik). Problem z pakietami - pakiet libc6 2.6.1-6 przy próbie instalacji pokazuje error: conflicts with installed package 'tzdata' pakiet wzięty z tąd http://packages.debian.org/sid/libc6/i386/download ma ktoś jakieś pomysły ??
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Spróbuj usunąć tzdata, jeśli nie ma jakiś wielkich zależności. Z tego co widzę to on zastępuje libc6 (i pewnie odwrotnie ;-) ).
giaur
Member

Spróbuj usunąć tzdata, jeśli nie ma jakiś wielkich zależności. Z tego co widzę to on zastępuje libc6 (i pewnie odwrotnie ;-) ).
jerryS: Z calym szacunkiem, ale wypisujesz glupoty
error: conflicts with installed package 'tzdata'
A sprobuj tak: pobierz tzdata dla Sida, zapisz w tym samym katalogu co twoje libc6. Otworz konsole, przejdz do katalogu z zapisanymi pakietami i daj dpkg -i *

Jezeli bedzie sie plul o jakies pakiety, to dociagaj je ze strony debiana (zwroc uwage jakich wersji chce - najlepiej bedzie jak tez z repo Sida bedziesz brac) - i tak w kolko.

Z tym ze w tym momencie juz ryzykujesz, bo libc6 to wazna biblioteka - uwazaj zebys sobie systemu nie rozwalil tymi kombinacjami.
ODPOWIEDZ