debian po instalacji nie dzia

Pomoc dotycząca instalacji systemu
syaoranv

debian po instalacji nie działa - czarny ekran

Post autor: syaoranv »

witam . mój pierwszy post na forum :-)

teraz przejdę do mojego problemu . otóż do tej pory miałem wyłącznie styczność z ubuntu gnu/linux ale moim zamiarem jest poznanie generalnie gnu/linuxa a nie poszczególnych jego dystrybucji . tak więc po ubuntu , przeczytaniu wielu artów na temat debiana i sprawdzonych porad
zacząłem się zbierać do instalacji debiana 'lenny' . mój komputer ma architekturę AMD64 więc tą pobrałem . wypaliłem plik .iso na płycie dvd , wcześniej pod windowsem sformatowałem partycję ext3 i swap dla debiana . po tym : boot w biosie na cd , instalka mniej/więcej według tego z tym , że najpierw zainstalowałem system właściwy , potem xorga i skonfigurowałem go a następnie tą odchudzoną wersję gnoma i gdm . zadowolony wyjąłem dvd z napędu , zmieniłem bootowanie w biosie . restart .

moim oczom ukazuje się grub . do wyboru xp i debian . bez namysłu biorę debiana . przez ekran przewija się masa tekstu - system się ładuje , myślę i dalej czekam podniecony :-D

ładowanie zakończone ... i na tym koniec mojego debiana . mam czarny ekran i nic więcej . nic się nie dzieje . przeinstalowałem go jeszcze raz - bezskutecznie .

pomyślałem później , że to może wina architektury AMD64 , więc zassałem i386 . wypaliłem na dvd , zainstalowałem - nie działa .

proszę o pomoc , bo już nie wiem co więcej mogę zrobić . na pewno nie poddam się tak łatwo , ubuntu pojąłem w tydzień , a debian mnie ciekawi jeszcze bardziej więc nie odpuszczę :-D

pozdrawiam , syaoranv

@edit

mój pc :

płyta główna : msi k8mmv
procesor : AMD Athlon 64 3000+ ~2.0GHz
ram : 512 mb
hdd ide1 : 120gb
grafika : ATI Radeon 9550 / X1050 Series
monitor : SyncMaster 757MB
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Myślę, że to problem z konfiguracją serwera Xorgów, zatem: przy uruchomieniu gruba wybierz debiana "single-user" (albo coś takiego), a następnie jak już dostaniesz prompta wpisz: dpkg-reconfugure xserver-xorg i odpowiednio go skonfigurować. Być może (nie mam tej karty, więc najpierw sprawdź) nie masz zainstalowanych sterowników do swojej karty graficznej, zatem najpierw sprawdź i to i ewentualnie doinstaluj.
syaoranv

w dpkg-reconfigure xserver-xorg już grzebałem - ustawiłem według tego http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492 . najwyższą rozdzielczość ustawiłem na 1280x1024 bo myślałem , że może tamta domyślna wtedy (1900x....) była za duża , ale nie było zmiany . jakoś nie sądzę , że to może być wina sterowników ale ... zobaczymy .
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Tak mi jeszcze do łba przyszło (też kiedyś miałem problemy z instalacją lenny i sida z repozytoriów debiana), że może rozwiązaniem będzie dociągnięcie (poprawienie) paczek korzystając z repo siduksa? (http://www.sidux.com). Wczoraj zainstalowałem (oczywiście na innym sprzęcie), ale działa znakomicie.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Ale co to znaczy że masz czarny ekran i nic się nie dzieje? Debian uruchamia ci się w trybie tekstowym i możesz się zalogować? Czy instalowałeś menadżer logowania?
A sterowniki jakieś od grafy instalowałeś? Jak nie to spróbuj zainstalować otwarte:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install libgl1-mesa-dri libglu1-mesa mesa-common-dev mesa-utils xlibmesa-dri xlibmesa-glu freeglut3
Potem daj dpkg-reconfigure xserver-xorg i tam zmień sterownik na ati i ustaw odpowiednie zakresy częstotliwości dla swojego monitora.
HF

Post autor: HF »

Zakładam, że domyślnie zainstalowałeś środowisko graficzne. Jeśli tak jest, twoja karta graficzna na wstępie może robić problemy [delikatnie mówiąc].

W xorgu w sekcji "Device" dodaj odpowiedni wpis:

Option      "MonitorLayout"   "LVDS,SVT"
lub

Option      "MonitorLayout"   "LVDS,NONE"
Powinno pomóc.
matino

Post autor: matino »

Wszyscy strzelają na oślep. Może po prostu zaloguj się na konsole (alt+ctrl+f1) wpisz jako user startx i wklej nam co Ci wywali ...
syaoranv

przez pewien czas porzuciłem mój projekt z debianem na rzecz ubuntu - w końcu to taki zmodyfikowany debian ;)

starałem się tam poznać dosyć ogólnie składniki systemu

dziś nadszedł sądny dzień - zassałem pierwszą CD debiana z GNOME , wersja Lenny

wypaliłem na cd

bootuje , wpisuje installgui , robie co do mnie należy - instaluje wszystko razem - system podstawowy , środowisko graficzne

oczywiście problem jak był , tak i jest

no to próbuje zacząć od czegoś prostego

dpkg-reconfiugre xserver-xorg 
nic z tego

teraz zaglądam do pliku xorg.conf , ale niestety nie obeznaje się tutaj zbyt dobrze

proszę o pomoc , w jaki sposób mogę ten plik zapisać na innej partycji i jak go edytować (wszystko z poziomu debian-singel-user)

co do wcześniejszych postów
Wszyscy strzelają na oślep. Może po prostu zaloguj się na konsole (alt+ctrl+f1) wpisz jako user startx i wklej nam co Ci wywali ...
wpisuje , potwierdzam , startx i .... nic

Zakładam, że domyślnie zainstalowałeś środowisko graficzne. Jeśli tak jest, twoja karta graficzna na wstępie może robić problemy [delikatnie mówiąc].

W xorgu w sekcji "Device" dodaj odpowiedni wpis:

Option "MonitorLayout" "LVDS,SVT"
lub
Option "MonitorLayout" "LVDS,NONE"
Powinno pomóc.
jak mogę ten czynność wykonać ?
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

To jak działało ci w ubuntu to przekopiuj xorg.conf z ubuntu do debiana.
syaoranv

ms-trex pisze:To jak działało ci w ubuntu to przekopiuj xorg.conf z ubuntu do debiana.
czyli muszę na nowo stawiać ubuntu?
ODPOWIEDZ