Integracja Linux-Novell Netware

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
linuxwbiznesie

Integracja Linux-Novell Netware

Post autor: linuxwbiznesie »

Jeżeli ktoś w firmie posiada serwer Novell i potrzebuje dostępu do jego systemów plików, Linux oferuje wszystkie potrzebne do tego narzędzia. Ja wykorzystuje tego typu dostęp do archiwizacji plików z serwera Novell i muszę przyznać, że działa on niezawodnie.
Poniżej przedstawiam w jaki sposób możemy uzyskać dostęp do systemu plików Novell
przy pomocy Debiana, lecz bez problemu wykonując te same kroki zrobimy to na każdej dystrybucji.

W pierwszej kolejności musimy zainstalować pakiet ncpfs najlepiej w jego najnowszej wersji. Pakiet ten znajdziemy na http://freshmeat.net/projects/ncpfs/ .

Następnie musimy polecić systemowi operacyjnemu załadowanie modułu, który odpowiedzialny jest za obsługę protokołu IPX. Jeśli chcemy sprawdzić czy nasza akcja zakończyła się sukcesem wydajmy polecenie lsmod, naszym oczom ukaże się lista gdzie powinna pojawić się pozycja ipx.

Trzecią czynnością jest załadowanie funkcji jak i systemów plików Novell.
modprobe ncpfs

W tej chwili możemy dodać protokół IPX do naszej karty sieciowej, która łączy nas z serwerem Novell
ipx_interface add -p eth0 802.3

Polecenie slist powinno nam w tej chwili ukazać znajdujące się w naszej sieci serwery Novell.

Teraz przyszła kolej na montowanie zasobów do przykładowego katalogu np.: /mnt/novell
ncpmount -S nazwa_serwera -U użytkownik -P hasło /mnt/novell -o -ro

Domontowanie zasobów natomiast następuje po wydaniu komendy
ncpumount /mnt/novell

I to wszystko ;) Możemy już buszować po naszym serwerze Novell.
IneQuation

Post autor: IneQuation »

Ja jeszcze bym dodal, ze:
  • pakiet ncpfs jest w repo Debiana,
  • jesli mamy serwer dzialajacy na protokole IP a nie IPX (obsluga IP bodajze od NetWare 4, w 6.x i OES IP jest domyslnie) polecenie slist nie znajdzie go, bo wspiera tylko wersje NCP oparta o IPX,
  • przy dostepie za pomoca ktoregokolwiek z narzedzi z pakietu ncpfs do serwera dzialajacego na IP nalezy dodatkowo uzyc parametru -A i po nim wskazac adres IP serwera DNS (u mnie w szkole jest to po prostu adres serwera NetWare).
Zablokowany