Już wiem skąd się biorą takie cuda z aptitude.
Chciałem zainstalować gwenview zajmujące niecałe 3 megabajty, a aptitude nalega na instalację ok 150 mega paczek. Z prostej przyczyny - gwenview poleca pakiet A, B i C. Pakiet A poleca pakiet A1, A2, A3, A4 i A5 itd itd itd i tworzy się śliczny łańcuszek...
Czy da się ustawić aptitude tak żeby domyślnie przy instalacji jakiegoś pakietu instalował tylko to czego ten pakiet wymaga, a nie to czego wymaga plus to co poleca?
aptitude sam chce instalowa
bo to właśnie odróżnia aptitude do apt-get, aptitude instaluje także pakiety polecane, co IMHO jest dobry rozwiązaniem (biorąc pod uwagę rozmiary dysków HDD).kabzior pisze:Chciałem zainstalować gwenview zajmujące niecałe 3 megabajty, a aptitude nalega na instalację ok 150 mega paczek. Z prostej przyczyny - gwenview poleca pakiet A, B i C. Pakiet A poleca pakiet A1, A2, A3, A4 i A5 itd itd itd i tworzy się śliczny łańcuszek...
ja sam dałem dla aptitude wolną rękę jeśli chodzi o instalacje i jak na razie system działa wyśmienicie.
kabzior pisze:Czy da się ustawić aptitude tak żeby domyślnie przy instalacji jakiegoś pakietu instalował tylko to czego ten pakiet wymaga, a nie to czego wymaga plus to co poleca?
możesz instalować programy poprzez interface graficzny i tam odznaczać polecane pakiety, ale nie słyszałem żeby dało się to ustawić, choć pewnie się da
aloha
--------
EDIT
--------
Jednak da się to ustawić w interface graficznym:
odpalasz aptitude w trybie graficznym ==> Ctrl+t ==> Opcje ==> Zależności ==> Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów.
ale nie wiem czy to działa tylko w trybie graficznym, czy także w tekstowym.
Wiesz, zależy od potrzeb. Jestem, że tak powiem, elastyczny... ale ten numer z 500 megabajtami... no i teraz te zdrowo ponad 100 mega gdy chciałem zainstalować raptem przeglądarkę grafiki? Ja rozumiem jakiś tam zakres pakietów polecanych, ale wybieram przeglądarkę grafiki a dostaję 20 innych programów, np K3B? Trochę niezbyt user-friendly jak dla mnie. Jak będę chciał K3B to na pewno je zainstaluję, a póki co jak instaluję przeglądarkę grafiki to oczekuję przeglądarki grafikivelmafia pisze:bo to właśnie odróżnia aptitude do apt-get, aptitude instaluje także pakiety polecane, co IMHO jest dobry rozwiązaniem (biorąc pod uwagę rozmiary dysków HDD).
Ale jak mówię - każdemu według potrzeb, to tylko moje zdanie.
Bosko! Dzięki wielkie!!!velmafia pisze:Jednak da się to ustawić w interface graficznym:
odpalasz aptitude w trybie graficznym ==> Ctrl+t ==> Opcje ==> Zależności ==> Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów.
EDIT: Jest rewelacja. Teraz pokazuje się
1. Instalacja - gwenview
2. Instalacja - 3 paczki dla spełnienia zależności
3. Polecane - lista wszystkich paczek, można przeglądnąć, przeczytać i zainstalować jeśli się chce.
O to chodziło
Niechciana aktualizacja
Mam podobnie jak założyciel tego wątku. Po dodaniu rep no-fre, robię aptitude update, no i OK.
Problem polega na tym że kiedy chcę zainstalować np. ntfs-3g wpisując a To przeprowadzana jest totalna aktualizacja ponad 70 pakietów m.inymi: openoffice.org Wnerwia mnie to! Nie rozumiem?
Przecież chciałem tylko obsługę ntfs-u. Chyba nikt mi nie powie że OpenOffice.org jest powiązany z nfts-3g. Jestem początkujący w Debianie, ale nawet ja nie widzę (zależności) miedzy tymi programami.
Problem polega na tym że kiedy chcę zainstalować np. ntfs-3g wpisując a
Kod: Zaznacz cały
aptitude install ntfs-3g
Przecież chciałem tylko obsługę ntfs-u. Chyba nikt mi nie powie że OpenOffice.org jest powiązany z nfts-3g. Jestem początkujący w Debianie, ale nawet ja nie widzę (zależności) miedzy tymi programami.
Witam napiszę tutaj bo problem jest podobny, mianowicie:
chodzi mi o to aby aptitude nie instalował polecanych pakietów
po instalce gołego lennego pierwsze co zrobiłem to oczywiście odznaczyłem opcję Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów.
wszystko było ok działało jak należy po którejś aktualizacji aptitude opcja dalej jest odznaczona ale nie instaluje tylko sugerowanych natomiast polecane niestety wchodzą można to w nowszej wersji jakoś zmienić?
i czy inni też tak mają z nowszym aptitude czy może wina leży gdzie indziej?
czytałem man aptitude -> utworzyłem /etc/apt/apt.conf i dodałem :
problem już jest dość długo mało instalowałem bo to co trzeba było już jest od dawna
i tylko korzystam z systemu a nie eksperymentuje z nowym softem bo nie ma za bardzo czasu więc jakoś strasznie mi to nie przeszkadzało ale przydało by się w końcu ten mały problemik rozwiązać
z góry dzięki za odp
chodzi mi o to aby aptitude nie instalował polecanych pakietów
po instalce gołego lennego pierwsze co zrobiłem to oczywiście odznaczyłem opcję Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów.
wszystko było ok działało jak należy po którejś aktualizacji aptitude opcja dalej jest odznaczona ale nie instaluje tylko sugerowanych natomiast polecane niestety wchodzą można to w nowszej wersji jakoś zmienić?
i czy inni też tak mają z nowszym aptitude czy może wina leży gdzie indziej?
czytałem man aptitude -> utworzyłem /etc/apt/apt.conf i dodałem :
Kod: Zaznacz cały
Aptitude::Recommends-Important "false";
Aptitude::Suggests-Important "false";
Aptitude::Keep-Suggests "false";
i tylko korzystam z systemu a nie eksperymentuje z nowym softem bo nie ma za bardzo czasu więc jakoś strasznie mi to nie przeszkadzało ale przydało by się w końcu ten mały problemik rozwiązać
z góry dzięki za odp