Instalacja KDE4 na Debianie Sid
Ja zainstalwoałem właśnie kde4 rc1 z repo dla ubuntu według tej instrukcji
http://kubuntu.org/announcements/kde4-rc1.php
Nie obyło się jednak bez drobnych potyczek z zależnościami bo w sidzie nie ma czegoś takiego jak libclucene0 i libopenexr2c2a, a tych paczek wymagało kdebase-runtime-bin i kdelibs5, ale za to są libclucene0ldbl i libopenexr2ldbl, więc przeedytowałem deb'y przy pomocy ark'a i kwrita zmieniając w pliku control odpowiednie zależności
Ogólnie to KDE 4 jeszcze nie za bardzo nadaje się do normalnego użytku, także sporo jeszcze pracy przed deweloperami kde.
http://kubuntu.org/announcements/kde4-rc1.php
Nie obyło się jednak bez drobnych potyczek z zależnościami bo w sidzie nie ma czegoś takiego jak libclucene0 i libopenexr2c2a, a tych paczek wymagało kdebase-runtime-bin i kdelibs5, ale za to są libclucene0ldbl i libopenexr2ldbl, więc przeedytowałem deb'y przy pomocy ark'a i kwrita zmieniając w pliku control odpowiednie zależności
Ogólnie to KDE 4 jeszcze nie za bardzo nadaje się do normalnego użytku, także sporo jeszcze pracy przed deweloperami kde.
Kod: Zaznacz cały
xinill@Xin:~$ sudo aptitude install kdebase-runtime-bin-kde4
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Reading extended state information
Initializing package states... Done
Reading task descriptions... Done
Building tag database... Done
The following packages have been kept back:
libwine{a} libwine-alsa{a} libwine-cms{a} libwine-gl{a} libwine-gphoto2{a} libwine-ldap{a} libwine-print{a} libwine-sane{a}
libxine1-doc{a} libxine1-plugins{a} wine wine-bin{a} wine-utils{a}
The following NEW packages will be installed:
kde-icons-oxygen{a} kdebase-runtime-bin{a} kdebase-runtime-bin-kde4 kdebase-runtime-data{a} kdelibs-bin{a} kdelibs5{a}
kdelibs5-data{a} libclucene0ldbl{a} libenchant1c2a{a} libraptor1{a} librasqal0{a} librdf0{a} libsoprano4{a} libstreamanalyzer0{a}
libstreams0{a} libstrigiqtdbusclient0{a} raptor-utils{a} redland-utils{a} shared-mime-info{a}
The following packages will be REMOVED:
kdebase-bin-kde3{a}
0 packages upgraded, 19 newly installed, 1 to remove and 13 not upgraded.
Need to get 71.4MB/72.0MB of archives. After unpacking 132MB will be used.
Do you want to continue? [Y/n/?]
A że to pełne RC2 jest, wystarczy spojrzeć na packages.debian.org - praktycznie wszystkie paczki kde w experimental mają magiczny numerek "3.97".
No, ale jeśli o mnie chodzi to wolę poczekać te 2 tygodnie na finalną wersję, bo tak i nuż coś mi się popsuje.
Niestety, u mnie nie widać sesji (w polu wyboru) KDE4.ruun pisze:Teraz musimy poinformować KDM gdzie mamy zainstalowane KDE4. Na koncie roota tworzymy plik:
Kod:
/usr/share/apps/kdm/sessions/02KDE4.desktop
o zawartości:
Kod:
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=KDE4
Comment=KDE4
TryExec=/home/kde4/kde/bin/startkde
Exec=/home/kde4/kde/bin/startkde
Icon=
Type=Application
To wszystko. Teraz kończymy obecną sesję, logujemy się ponownie jako kde4 i wybieramy sesje KDE4.
A wszystko przebiegło bez zakłóceń.
Gdzie szukać błędu?
Hmm zainstalowalem to i jak na razie nie dziala zbyt dobrze:
- po zalogowaniu brak tapety (biale tlo) - trzeba za kazdym razem ustawiac tapete
- nie d sie dodac nowego skrotu na pulpit (kde sie wywala wtedy)
- ikonki z tray'a (jak kadu) potrafia "wedrowac" po calym ekranie
- wlaczenie jakichkolwiek efektow pulpitu skutkuje wywaleniem kde(nie da sie go juz odpalic) - tylko ekran ladnie miga na czarno-fioletowo. Ma to miejsce nawet jezeli nie sa wlaczona zadne efekty - wystarczy ze zaznaczona jest ta opcja.
- polecenie uruchom - nie dziala opcja uruchamiania jako inny uzytkownik. Poza tym w ogole opcje zaawansowane pokazuja sie tylko wtedy kiedy chca. Czasami klikam na "pokaz opcje zaawansowane" i nic
- Z menu startowego nie mozna otworzyc takich lokalizacji jak siec, kosz itd..
- ogolnie jakos powoli dziala, takie mam wrazenie przynajmniej
- kdeartwork - nie da sie zainstalowac
- kpackage dla kde4 - nie dziala praktycznie wcale, wywala sie od razu
- konqueror: nie dziala flash ani java, mam wrazenie ze w ogole zadne wtyczki nie dzialaja.
To tak w skrocie - na dzien dzisiejszy nie warto raczej tego instalowac
- po zalogowaniu brak tapety (biale tlo) - trzeba za kazdym razem ustawiac tapete
- nie d sie dodac nowego skrotu na pulpit (kde sie wywala wtedy)
- ikonki z tray'a (jak kadu) potrafia "wedrowac" po calym ekranie
- wlaczenie jakichkolwiek efektow pulpitu skutkuje wywaleniem kde(nie da sie go juz odpalic) - tylko ekran ladnie miga na czarno-fioletowo. Ma to miejsce nawet jezeli nie sa wlaczona zadne efekty - wystarczy ze zaznaczona jest ta opcja.
- polecenie uruchom - nie dziala opcja uruchamiania jako inny uzytkownik. Poza tym w ogole opcje zaawansowane pokazuja sie tylko wtedy kiedy chca. Czasami klikam na "pokaz opcje zaawansowane" i nic
- Z menu startowego nie mozna otworzyc takich lokalizacji jak siec, kosz itd..
- ogolnie jakos powoli dziala, takie mam wrazenie przynajmniej
- kdeartwork - nie da sie zainstalowac
- kpackage dla kde4 - nie dziala praktycznie wcale, wywala sie od razu
- konqueror: nie dziala flash ani java, mam wrazenie ze w ogole zadne wtyczki nie dzialaja.
To tak w skrocie - na dzien dzisiejszy nie warto raczej tego instalowac