Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005
Jest to jakaś koncepcja. Na pewno eclipse pod Windows działa - sprawdziłem, gcc też powinno... Mogą być problemy z headerami systemowymi (i ogólnie z bibliotekami) - te się mogą różnić. Program pisany pod Linuksem niekoniecznie od razu skompiluje się pod Windows. Na etapie końcowym trzeba by to sprawdzić przed pokazaniem panu ;-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
E tam, nie ma co straszyc. To chyba oczywiste, ze jak chcemy napisac program pod Windows albo Linuksa to biblioteki systemowe beda sie roznic Pytanie czy mu beda potrzebne. Bo jesli jego projekt mozna zamknac w standardowym C++ to po co (chcociaz widzialem, ze niektorzy maja jeszcze problem z conio.h). A jak mu bedzie potrzebne np. ladne gui (bo to niby projekt z grafiki komputerowej) to zamiast np. cykac w winapi to sie moze qt nauczyc.wojtekz_ pisze:Mogą być problemy z headerami systemowymi (i ogólnie z bibliotekami) - te się mogą różnić. Program pisany pod Linuksem niekoniecznie od razu skompiluje się pod Windows.
-
- Beginner
dawideo pisze:Wykładowca zaznaczył aby ściągnąć sobie z strony microsoftru (uczestniczymy w programie MSDN) właśnie ten produkt, a żeby nie było przypadku że napiszemy w domu program w czymś innym a jak przyjdziemy pokazać to lipa:/
Problemy z czytaniem? :P.Theq pisze:najlepsze bedzie dla ciebie srodowisko Eclipse,
Ja już widziałem jak wygląda odpalanie w Visualu programów napisanych gdzie indziej i obojętne czy były zgodne ze standardem czy nie. Więc po co się męczyć? Vmware + winXp + visual i po problemie
Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu" i to jeszcze napisanych gdzie indziej. Wiec nie wiem co ty mogles widziec :P Prosze wytlumacz.salmon pisze: Problemy z czytaniem? :P.
Ja już widziałem jak wygląda odpalanie w Visualu programów napisanych gdzie indziej i obojętne czy były zgodne ze standardem czy nie.
Ja bym to nazwal meczarnia, juz lepiej niech tego visuala uzywa na swojej partycji z xp bo to nie maly program. Zreszta co sie tak czepiles tego visuala, bo wykladowca zaznaczyl zeby go sciagnac? Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.salmon pisze:Więc po co się męczyć? Vmware + winXp + visual i po problemie
-
- Beginner
Napisanie programu z pomocą, na przykład Eclipse, przeniesienie źródeł i próba kompilacji w Visualu.Theq pisze:Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu"
U mnie albo ktoś przynosił program na laptopie i kompilował czym mu się podobało, albo miał do wyboru Visuala, Borlanda i chyba Deva(mingw)
I? :-PTheq pisze:Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.
A po co sie tak meczyc i przenosic na visuala. Co za problem kompilowac na Eclipse? Nie wiem czy dobrze rozumiem to "przynosil na laptopie i kompilowal", ale u ciebie byl obowiazek kompilowania projektu na oczach profesora? Clean&Build a profesor patrzy czy nie ma warningow? No chyba, ze mowisz o czyms w stylu kolokwium, ale przy takim poziomie "skomplikowania" to IDE nie ma znaczenia, mozesz nawet na kartce pisac :Psalmon pisze:Napisanie programu z pomocą, na przykład Eclipse, przeniesienie źródeł i próba kompilacji w Visualu.Theq pisze:Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu"
U mnie albo ktoś przynosił program na laptopie i kompilował czym mu się podobało, albo miał do wyboru Visuala, Borlanda i chyba Deva(mingw)
Ehh nie chce wyjsc na jakiegos wroga visuala. Sam pisalem w tym prace dyplomowa, ale nie dlatego ze ktos tak "zaznaczyl" tylko z prostego powodu, wtedy nie uzywalem linuksa. Jak bym mial jeszcze raz teraz pisac, to nawet bym sie nie zastanawial w czym i nikt by nie mial z tym problemu. Jedna z wad visuala jest to, ze nie dziala na linuksie.
I to, ze nie kazdy mial windowsa, nie kazdy mial worda i niespodzianka nawet nie kazdy mial PC. I nikt specjalnie nie bedzie ich kupowal dla czyjegos widzimisie, kiedy ma inne tak samo dobre, a czasem nawet lepsze rozwiazania.salmon pisze:I? :-PTheq pisze:Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.
Ok z mojej strony eot bo i tak sie nie przekonamy, ty wychodzisz z zalozenia "bo profesor tak powiedzial", ja "no i co z tego?!" Tylko dopowiem, ze skoro w pracy bedzie korzystal z windowsa to niech lepiej oleje linuksa i od poczatku siedzi na windziesalmon pisze: Chodzi mi tylko o to, że jeżeli na uczelni ich programy będą kompilowane w Visualu to niech lepiej od początku w nim pisze.
Dzięki chłopaki :]:] za odp. spróbuję się pobawić jak radzicie . Mam jeszcze jedno pytanko. (nie związane z tematem). Otóż mam jeszcze jeden przedmiot (Język programowania objektowego), i również muszę napisać projek.Oto jego teść:
A oto dane:
1 pytanko o co chodzi z tą klasą pochodną B?? czy tam nie powinnien być "prostokąt" zamiast "prostokątna"??
2 semantyka wysokość, czyli rozumiem że mam obliczyć wysokośc fali, piły itd. Tylko jak to zrobić nie znam na to wzoru. Jakbyście mogi jeszcze w tym pomóc byłbym wdzięczny
Sorki że wyskakuje z tym pytaniem ale 3 dni temu napisałem maila do prowadzącego zajęcia, a do tej pory nie dostałem odp :[ A ja nie wiem jak to ugryść
Kod: Zaznacz cały
Projekt Z Języków Programowania Obiektowego
Zdefiniować klasę bazową i dwie klasy pochodne. Klasa bazowa i pochodne mają reprezentować podane w zadaniu obiekty. Dziedziczenie nie może być trywialne. Zdefiniuj podane w zadaniu operatory i zaproponuj co najmniej 2 konstruktory dla każdej klasy oraz pewne funkcje pomocnicze. Definicja klasy bazowej powinna zawierać funkcję wirtualne. Zdefiniowane operatory powinny realizować podaną w zadaniu semantykę:
Dane:
- klasa bazowa
- I klasa pochodna
- II klasa pochodna
- I działanie
- II działanie
- semantyka działania.
W programie wynikowym powinno dać się zrealizować (w sensie semantyki) wyrażenie zawierające zdefiniowane działania na instancjach zdefiniowanych klas.
UWAGA: Przypominam, że ważnym elementem zadania jest odpowiednie opracowanie komentarzy w programie.
Kod: Zaznacz cały
klasa podst.: fala
klasa pochodna. A: piła
klasa pochodna B: prostokątna
Działania: +, -
semantyka: wysokość
2 semantyka wysokość, czyli rozumiem że mam obliczyć wysokośc fali, piły itd. Tylko jak to zrobić nie znam na to wzoru. Jakbyście mogi jeszcze w tym pomóc byłbym wdzięczny
Sorki że wyskakuje z tym pytaniem ale 3 dni temu napisałem maila do prowadzącego zajęcia, a do tej pory nie dostałem odp :[ A ja nie wiem jak to ugryść