Jaki kompilator - zgodny z visual studio 2005

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Jest to jakaś koncepcja. Na pewno eclipse pod Windows działa - sprawdziłem, gcc też powinno... Mogą być problemy z headerami systemowymi (i ogólnie z bibliotekami) - te się mogą różnić. Program pisany pod Linuksem niekoniecznie od razu skompiluje się pod Windows. Na etapie końcowym trzeba by to sprawdzić przed pokazaniem panu ;-)

Pozdrawiam
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

wojtekz_ pisze:Mogą być problemy z headerami systemowymi (i ogólnie z bibliotekami) - te się mogą różnić. Program pisany pod Linuksem niekoniecznie od razu skompiluje się pod Windows.
E tam, nie ma co straszyc. To chyba oczywiste, ze jak chcemy napisac program pod Windows albo Linuksa to biblioteki systemowe beda sie roznic :) Pytanie czy mu beda potrzebne. Bo jesli jego projekt mozna zamknac w standardowym C++ to po co (chcociaz widzialem, ze niektorzy maja jeszcze problem z conio.h). A jak mu bedzie potrzebne np. ladne gui (bo to niby projekt z grafiki komputerowej) to zamiast np. cykac w winapi to sie moze qt nauczyc.
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

dawideo pisze:Wykładowca zaznaczył aby ściągnąć sobie z strony microsoftru (uczestniczymy w programie MSDN) właśnie ten produkt, a żeby nie było przypadku że napiszemy w domu program w czymś innym a jak przyjdziemy pokazać to lipa:/
Theq pisze:najlepsze bedzie dla ciebie srodowisko Eclipse,
Problemy z czytaniem? :P.
Ja już widziałem jak wygląda odpalanie w Visualu programów napisanych gdzie indziej i obojętne czy były zgodne ze standardem czy nie. Więc po co się męczyć? Vmware + winXp + visual i po problemie
Theq
Beginner

salmon pisze: Problemy z czytaniem? :P.
Ja już widziałem jak wygląda odpalanie w Visualu programów napisanych gdzie indziej i obojętne czy były zgodne ze standardem czy nie.
Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu" i to jeszcze napisanych gdzie indziej. Wiec nie wiem co ty mogles widziec :P Prosze wytlumacz.
salmon pisze:Więc po co się męczyć? Vmware + winXp + visual i po problemie
Ja bym to nazwal meczarnia, juz lepiej niech tego visuala uzywa na swojej partycji z xp bo to nie maly program. Zreszta co sie tak czepiles tego visuala, bo wykladowca zaznaczyl zeby go sciagnac? Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.
salmon
Beginner

Theq pisze:Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu"
Napisanie programu z pomocą, na przykład Eclipse, przeniesienie źródeł i próba kompilacji w Visualu.
U mnie albo ktoś przynosił program na laptopie i kompilował czym mu się podobało, albo miał do wyboru Visuala, Borlanda i chyba Deva(mingw)
Theq pisze:Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.
I? :-P
Theq
Beginner

salmon pisze:
Theq pisze:Nie rozumiem o co ci chodzi? Co wogole rozumiesz przez "odpalanie programow w Visualu"
Napisanie programu z pomocą, na przykład Eclipse, przeniesienie źródeł i próba kompilacji w Visualu.
U mnie albo ktoś przynosił program na laptopie i kompilował czym mu się podobało, albo miał do wyboru Visuala, Borlanda i chyba Deva(mingw)
A po co sie tak meczyc i przenosic na visuala. Co za problem kompilowac na Eclipse? Nie wiem czy dobrze rozumiem to "przynosil na laptopie i kompilowal", ale u ciebie byl obowiazek kompilowania projektu na oczach profesora? Clean&Build a profesor patrzy czy nie ma warningow? :) No chyba, ze mowisz o czyms w stylu kolokwium, ale przy takim poziomie "skomplikowania" to IDE nie ma znaczenia, mozesz nawet na kartce pisac :P
Ehh nie chce wyjsc na jakiegos wroga visuala. Sam pisalem w tym prace dyplomowa, ale nie dlatego ze ktos tak "zaznaczyl" tylko z prostego powodu, wtedy nie uzywalem linuksa. Jak bym mial jeszcze raz teraz pisac, to nawet bym sie nie zastanawial w czym i nikt by nie mial z tym problemu. Jedna z wad visuala jest to, ze nie dziala na linuksie.
salmon pisze:
Theq pisze:Kiedys "zaznaczali" ze trzeba przynosic prace w wordzie.
I? :-P
I to, ze nie kazdy mial windowsa, nie kazdy mial worda i niespodzianka nawet nie kazdy mial PC. I nikt specjalnie nie bedzie ich kupowal dla czyjegos widzimisie, kiedy ma inne tak samo dobre, a czasem nawet lepsze rozwiazania.
salmon
Beginner

Theq pisze:ale u ciebie byl obowiazek kompilowania projektu na oczach profesora?
Tak
Theq pisze:Clean&Build a profesor patrzy czy nie ma warningow? :)
Mnie nie pytaj po co :)
Chodzi mi tylko o to, że jeżeli na uczelni ich programy będą kompilowane w Visualu to niech lepiej od początku w nim pisze.
Theq
Beginner

salmon pisze: Chodzi mi tylko o to, że jeżeli na uczelni ich programy będą kompilowane w Visualu to niech lepiej od początku w nim pisze.
Ok z mojej strony eot bo i tak sie nie przekonamy, ty wychodzisz z zalozenia "bo profesor tak powiedzial", ja "no i co z tego?!" :) Tylko dopowiem, ze skoro w pracy bedzie korzystal z windowsa to niech lepiej oleje linuksa i od poczatku siedzi na windzie ;)
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Dzięki chłopaki :]:] za odp. spróbuję się pobawić jak radzicie :) . Mam jeszcze jedno pytanko. (nie związane z tematem). Otóż mam jeszcze jeden przedmiot (Język programowania objektowego), i również muszę napisać projek.Oto jego teść:

Kod: Zaznacz cały

Projekt Z Języków Programowania Obiektowego 

Zdefiniować klasę bazową i dwie klasy pochodne. Klasa bazowa i pochodne mają reprezentować podane w zadaniu obiekty. Dziedziczenie nie może być trywialne. Zdefiniuj podane w zadaniu operatory i zaproponuj co najmniej 2 konstruktory dla każdej klasy oraz pewne funkcje pomocnicze. Definicja klasy bazowej powinna zawierać funkcję wirtualne. Zdefiniowane operatory powinny realizować podaną w zadaniu semantykę: 

Dane: 
- klasa bazowa 
- I klasa pochodna 
- II klasa pochodna 
- I działanie 
- II działanie 
- semantyka działania. 

W programie wynikowym powinno dać się zrealizować (w sensie semantyki) wyrażenie zawierające zdefiniowane działania na instancjach zdefiniowanych klas. 

UWAGA: Przypominam, że ważnym elementem zadania jest odpowiednie opracowanie komentarzy w programie.
A oto dane:

Kod: Zaznacz cały

klasa podst.: fala 
klasa pochodna. A: piła 
klasa pochodna B: prostokątna 
Działania: +, - 
semantyka: wysokość
1 pytanko o co chodzi z tą klasą pochodną B?? czy tam nie powinnien być "prostokąt" zamiast "prostokątna"??
2 semantyka wysokość, czyli rozumiem że mam obliczyć wysokośc fali, piły itd. Tylko jak to zrobić nie znam na to wzoru. Jakbyście mogi jeszcze w tym pomóc byłbym wdzięczny
Sorki że wyskakuje z tym pytaniem ale 3 dni temu napisałem maila do prowadzącego zajęcia, a do tej pory nie dostałem odp :[ A ja nie wiem jak to ugryść
Theq
Beginner

dawideo pisze: 1 pytanko o co chodzi z tą klasą pochodną B?? czy tam nie powinnien być "prostokąt" zamiast "prostokątna"??
Domyslam sie, ze chodzi o funkcje prostokatna. Wzory oczywiscie znajdziesz czytajac sobie o tych funkcjach, a z prowadzacym najlepiej kontaktowac sie na zajeciach :P
ODPOWIEDZ