Virtualbox i wymiana plików pomi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Slawekg

Virtualbox i wymiana plików pomiędzy systemami

Post autor: Slawekg »

Witam,
mam problem z wymiana plików pomiedzy systemami.
Dokładnie to nie mogę udostępnić katalogu dla windy guesta.
Niby żadna filozofia, kilka kliknięć i wskazanie katalogu linuksa, ale niestety nie działa.
Obszedłem to za pomocą scp, ale tu problem pojawił się taki że przy przegrywaniu plików mam prędkość tylko około 1000 kb/s.
Ktoś potrafi rozwiązać jakiś problem?
dzięki z góry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Guest Additions masz zainstalowane?
Slawekg

tak jest :)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

A co to znaczy "niestety nie dziala", masz jakies komunikaty o bledach?
Slawekg

nie mam zadnych komunikatow.
gdzie one maja sie pokazywac?
Petherson

Post autor: Petherson »

Może samba? Ja akurat mam sieć z windowsami i sambe, wrzucam sobie coś do udostępnionego katalogu, a potem to ściągam - ale jak byś miał sambę instalować specjalnie, to trochę bez sensu.
Slawekg

ok, udało się, po kilku dniach walki i grzebaniu w googlach udało się.
a to przepis na mapowanie dysków "linuksowych" w Windows XP zainstalowany jako Gość:

Zainstaluj Guest Additions http://www.virtualbox.org/download/
Czyli dodatkowe sterowniki dające możliwość: współdzielenia folderów, płynnego przejścia myszy między systemami czy automatycznej zmiany rozdzielczości podczas zwiększania/zmniejszania/fullscreen okna gościa.

Dzielenie folderów pomiędzy systemem głównym (hostem), a systemem gościem można zrealizować instalując narzędzia VirtualBox Guest Additions w wirtualnej maszynie.

Aby poinformować system gościa o folderze współdzielonym należy wykonać komendę:

dla Windows jako host:

Kod: Zaznacz cały

VBoxManage.exe sharedfolder add "NazwaSystemu" -name "nazwa_zasobu" -hostpath "C:\moj_katalog"
dla Linux jako host (gość jest wyłączony):

VBoxManage sharedfolder add "NazwaSystemu" -name "nazwa_zasobu" -hostpath "/mnt/moj_katalog/"
dla Linux jako host (gość jest uruchomiony):

VBoxManage sharedfolder add "NazwaSystemu" -name "nazwa_zasobu" -hostpath "/mnt/moj_katalog/" -transient
gdzie "NazwaSystemu" to nazwa jaką podałeś dla systemu gościa, a flaga -transient pozwala na łatwe udostępnienie działającemu gościowi zasobów hosta.
W systemie Linux polecenia VBoxManage należy wykonywać z tego samego użytkownika, z którego uruchamiany jest VirtualBox ponieważ gdy wpisze się sudo przed VBoxManage (tak znalazłem w sieci) polecenie to będzie przeszukiwało katalog root'a i nie znajdzie tak zainstalowanego systemu w VirtualBox'ie.

Gdy wykonamy powyższe polecenie, pozostanie nam ustanowić połączenie z wewnątrz wirtualnej maszyny.

dla Windows jako gość:

net use x: \\vboxsvr\nazwa_zasobu
skasowanie zasobu:

net use x: /DELETE
dla Linux jako gość:

sudo mount -t vboxsf -o rw,uid=1000 nazwa_zasobu /mnt/wspolne_dane
nie testowałem.

Po aktualizacji kernela nie działa VirtualBox
Tak się zdarza, ale to nie jest problem. Wykonaj poniższe polecenie a wszystko znów będzie działać.

sudo /etc/init.d/vboxdrv setup
strony które mi pomogły:
http://www.mandrivalinux.eu
http://it-static.pl
OgrzesiekO
Beginner

Post autor: OgrzesiekO »

Cześć. Podepnę się do tematu. Zainstalowałem na windowsie VirtualBox a na Virtualbox mam debiana i chciałem zrobić udostępnianie plików z debiana (w maszynie wirtualnej) do windowsa. Zainstalowałem na Debianie sambe skonfigurowałem ją odpowiednio i podczas montowania dysku sieciowego wywala błąd "Nie można utworzyć zamapowanego dysku sieciowego z powodu następującego błędu: Urządzenie podłączone do komputera nie działa. Czy ktoś wie dlaczego? Według mnie wina może być po stronie virtualbox ze względu na to że u mnie w domu działa prawidłowo bez żadnych maszyn wirtualnych. Czy może mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

ODPOWIEDZ