Karta tv Philips Semiconductors saa7134

Ogólne pytania dotyczące systemu
zbyszek100

Post autor: zbyszek100 »

Wywalilem ten plik "modprobe.conf" w " /etc/" bo slyszalem jakies trzaski w glosnikach tak jakby radio odbieralo.Moim zdaniem ta karta tv namieszala.Kable mam dobrze podlaczone,nawet sterownik na windzie odinstalowalem i ponownie zainsalowalem.W koncu przeszedlem na
AC97 i dalej to samo,czyli nie ma dzwieku.Nie mam pojecia co jest :-(
Musze konczyc,jutro za to sie wezme
Pozdro
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

zbyszek100 pisze:Wywalilem ten plik "modprobe.conf" w " /etc/" bo slyszalem jakies trzaski w glosnikach tak jakby radio odbieralo.Moim zdaniem ta karta tv namieszala.Kable mam dobrze podlaczone,nawet sterownik na windzie odinstalowalem i ponownie zainsalowalem.W koncu przeszedlem na
AC97 i dalej to samo,czyli nie ma dzwieku.Nie mam pojecia co jest :-(
Musze konczyc,jutro za to sie wezme
Pozdro

jeśli nie ma dźwięku pod windą to na pewno nie jest wina tego że kombinowałeś w Debianie, bo to co zmienisz w Debianie ma wpływ tylko na Debian (a już na pewno nie na windę), sprawdź głośniki, kable, kartę dźwiękową, itp. bo system nie ma nic do żeczy, skoro dzwięku nie ma na 2 systemach.

spróbuj odpalić pod windą winampa i puść coś, zobacz czy w winamp daje się zmusić do odtwarzania (ale nie koniecznie musisz coś słyszeć) muzyki, to samo zrób pod Debianem.
jeśli nie odtwarza muzyki (wyskakuje jakiś błąd itp) to może być wina kartu dźwiękowej), a jeśli muza sie odtwarza ale nic nie słychać to sprawdź kable, głośniki itp. (chociaż to nie wyklucza problemów z kartą dźwiękową).

zobacz też czy jest dźwięk podłączając zamiast głośników słuchawki, lub coś podobnego ;)

aloha
zbyszek100

karta tv Philips Semiconductors saa7134,dzwiek

Witam ,
Nie tylko mialem problemy z dzwiekiem na windzie ale i tez z ustawieniem rozdzielczosci nie wiekszej jak "800X600".
Musialem ponownie zainstalowac sterowniki i teraz jest wszystko OK.
Co do Debiana to dzwiek jest ale "oss".
Moim zdaniem wystapily takie problemy z powodu wlasnie tej karty tv.
Jest to stwierdzenie ogolne bo obecna wiedza w lunuxie nie pozwala mi na powiedzenie czegos wiecej.
Za wszelka pomoc bardzo dziekuje,
Pozdrawiam
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

zbyszek100 pisze:ale i tez z ustawieniem rozdzielczosci nie wiekszej jak "800X600".
Ale ustawiłeś czy nie?
zbyszek100 pisze:Musialem ponownie zainstalowac sterowniki i teraz jest wszystko OK.
W Debianie czy na Windowsie?
zbyszek100 pisze:Co do Debiana to dzwiek jest ale "oss".
Zainstalowałeś OSS?
zbyszek100

Tak zainstalowalem " alsa_oss" i postepuje zgodnie z twoim opisem odnosnie instalacji i konfiguracji alsy.Moja karta dzwikowa obsluguje sprzetowe miksowanie tzn.ze odtwarza dzwieki
z kilku zrodel jednoczesnie.Sprawdzilem to przed chwila na windzie.
Na debianie jest inaczej tzn:
W "centrum sterowania" mam ustawione na "ALSA" i jak testuje to dzwiek jest. Co do skype to przetestowalem go i dziala i w "sound devices" mam ustawione jako moja karte dzwiekowa,a nie "oss" ale dziala tylko jak nie jest wlaczone zadne inne zrodlo dzwieku.
Co do XMMS to piosenek nie odtwarza gdy cos odtwarzam innego w tym samym czasie,rowniez strumieni dzwieku na necie nie odtwarza. Co do filmow z CD rowniez nie ma dzwieku.
Odtwarzam tylko jedno zrodlo dzwieku niestety.
Pozdro
Kaka'
Senior Member

zbyszek100 pisze:karta dzwikowa obsluguje sprzetowe miksowanie tzn.ze odtwarza dzwieki
z kilku zrodel jednoczesnie.Sprawdzilem to przed chwila na windzie.
Nie! Nie kieruj się tym co się dzieje na windowsie. To, że coś na windowsie działa nie oznacza, że na linuksie będzie działać!
zbyszek100 pisze:W "centrum sterowania" mam ustawione na "ALSA" i jak testuje to dzwiek jest. Co do skype to przetestowalem go i dziala i w "sound devices" mam ustawione jako moja karte dzwiekowa,a nie "oss" ale dziala tylko jak nie jest wlaczone zadne inne zrodlo dzwieku.
Co do XMMS to piosenek nie odtwarza gdy cos odtwarzam innego w tym samym czasie,rowniez strumieni dzwieku na necie nie odtwarza. Co do filmow z CD rowniez nie ma dzwieku.
Odtwarzam tylko jedno zrodlo dzwieku niestety.
Wniosek? Twoja karta NIE obsługuje sprzętowego miksowania albo coś schrzaniłeś podczas konfiguracji. Weź no dodaj odpowiednie wpisy do .asoundrc i potem przetestuj. Pamiętaj, że w xmms i skype musisz mieć ustawione aby te programy używały ALSA!

Pozdrawiam!
zbyszek100

Teraz zrobilem wpis dla kart ktore nie obsluguja miksowania.
Podales ze nalezy dodac wpis do pliku ktory znajduje sie w "/etc/" i sie nazywa "mpd.conf"
Ja takiego nie posiadam.To gdzie w takim razie mam ten wpis wstawic?
Pozdro
Kaka'
Senior Member

Utwórz go.
zbyszek100

Nie daje rady skonfigurowac alsy.Plik oczywiscie utworzylem ale nic z tego
Pozdro
Kaka'
Senior Member

zbyszek100 pisze:Nie daje rady skonfigurowac alsy.Plik oczywiscie utworzylem ale nic z tego
Nie wiem czy to coś pomoże no ale ja tak właśnie robiłem. Do pliku /etc/esound/esd.conf dodaj:
[esd]
auto_spawn=1
spawn_options=-terminate -nobeeps -as 2 -d default // -d dmixer
spawn_wait_ms=100
# default options are used in spawned and non-spawned mode
default_options=
Tak, wiem, tyczy się to esd no ale ja tak mam ustawione i bez tego pod GNOME nie ma dźwięku...
ODPOWIEDZ