podzia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
g_ad

podział łącza/pasma dla dużej liczby użytkowników

Post autor: g_ad »

Witam.

Pierwszy raz tutaj i od razu ,,z grubej rury''.

Mam pytanie do kolegów, bo robię małe rozpoznanie - czy Debian + otwarte oprogramowanie udźwignie 500 do 1000 użytkowników w roli bramy/dynamiczny podział łącza/zarządzanie pasmem/bezpieczeństwo?
Jaka maszyna musiałaby do tego być i czy oczywiście udałoby się uciec od zakupu jakichś konkretnych zamkniętych rozwiązań?

Pozdrawiam.
gothye

Post autor: gothye »

Sam ruter na Debianie (podział łącza, blokowania, serwer www bez proxy) ciągnie u mnie 1200 użytkowników, na 40MB symetryku. Maszyna 4x700MHz 2GB ram (dell poweredge 6450) obciążenie 30% maksymalnie. Podział zrealizowany na HFSC + efsq.
g_ad

Wielkie dzięki, na takich odpowiedziach mi zależało - super :) . Najważniejsze że da się zrobić, maszynę można dopasować. Czy jesteś w stanie podać namiary na jakieś materiały opisujące zagadnienie, czy raczej korzystasz z wieloletniego doświadczenia i wiesz jak okiełznać maszynę :) .
Nie jestem szczególnie zaznajomiony z tematem, ale szef zalecił mi zrobienie rozpoznania, więc teraz pora na poszukiwania i naukę - przydały by się jakieś wskazówki na początek.
Dziękuję i pozdrawiam
gothye

Post autor: gothye »

Z Debianem mam już od dawna do czynienia i nie jest mnie w stanie chyba już zaskoczyć
instalowałem go na wielu maszynach o różnych architekturach (risc, 64bit, 32bit) prawidłowo skonfigurowany jest nie do zarżnięcia.

Zajrzyj na moją stronę o instalacji rutera na Debianie http://www.gothye.elektroda.eu.
g_ad

Dziękuję po raz kolejny.

Czas zabrać się do roboty i testów.
To będzie ciekawa przygoda.

Pozdrawiam.

P.s.
Rzuciłem okiem na stronę - fajne opisy i zajrzałem też na forum - istna masakra, jak kolega znajduje czas na to udzielanie się na forach.
Swoją drogą AVR + C + integracja z systemem komputerowym - brzmi całkiem znajomo.
Pozdrawiam.
cellarium

Post autor: cellarium »

gothye pisze:Z Debianem mam już od dawna do czynienia i nie jest mnie w stanie chyba już zaskoczyć
instalowałem go na wielu maszynach o różnych architekturach (risc, 64bit, 32bit) prawidłowo skonfigurowany jest nie do zarżnięcia.

Zajrzyj na moją stronę o instalacji rutera na Debianie http://www.gothye.elektroda.eu.
Hej!
Podczas logowania się na ww link wymagane jest logowanie.
Czy jest możliwość uzyskania dostępu?
ODPOWIEDZ