Instalacja kadu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
konju009

Instalacja kadu

Post autor: konju009 »

mam problem z instalacja kadu mam wersje 0.421 probuje zainstalowac przez KPackage klikam w install potem KPackage zwraca nastepujacy komunikat
rpm -U --nodeps '/home/konju/kadu-0.4.2-1.i386.rpm';echo RESULT=$?
sh: rpm: command not found
RESULT=127

niewiem o co chodzi moim zdaniem wrzytsko jest dobrze ale dlaczego to sie niechce zainstalowac???
KarolOssowski

Post autor: KarolOssowski »

bo to Debian ;) , tu są pakiety DEB, a nie RPM.

do '/etc/apt/sources.list', to:
deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo testing main

# apt-get update
# apt-get install kadu

tylko uważaj żeby Ci numeru nie wycieli ;)
konju009

wiem ze tam trzeba uzywac paczek deb, ale słyszałem o takim poleceniu jak alien czy jakos tak, ktore przekrztałca paczki inne np rpm na deb i dlatego osmieliłem sie wpisac nowy temat.To ja juz ide instalowac. dzieki :)
Patryk

Post autor: Patryk »

Co do debów, to musisz trochę poczekać. Na kadu.net mamy awarję (prawdopodobnie pamięć siadła). W repo jest teraz wersja 0.4.3. Ale niedługo wrzucę też wersję rozwojową, bo jest już dość stabilna (tak się składa, że to właśnie ja owe deby przygotowuję :-P ).
Attis

Post autor: Attis »

konju009, alien jest ostateczną ostatecznością ;-). Jeśli nie ma DEBów, zwykle sam kompiluję program ze źródeł. Przynajmniej mam pewność, że wszystkie "zależności" zostaną spełnione, gdyż wymusi je na etapie ./configure. Co do DEBów z aliena - daaawno nie korzystałem.
A Kadu jeśli masz czas i trochę zacięcia do dłubania spróbuj sam skompliować ze źródeł. To wcale nie jest takie trudne, a możesz je sobie dopasować do własnych upodobań i skorzystać z zalet najnowszych snapshotow wersji rozwojowej (nie wiem jak teraz, ale kiedyś paczki były robione tylko z wydań stabilnych Kadu)
GNU/Deymos

Post autor: GNU/Deymos »

Po co wam gg na GNU/Linuxie ?? Jabberek rządzi, zamiast instalować kadu staraj się przekonać ludzi do Jabberka, ja tak zrobiłem i nie mam spokoju ;)

Pozdro
dodi
Beginner

Post autor: dodi »

Patryk pisze:Co do debów, to musisz trochę poczekać. Na kadu.net mamy awarję (prawdopodobnie pamięć siadła). W repo jest teraz wersja 0.4.3. Ale niedługo wrzucę też wersję rozwojową, bo jest już dość stabilna (tak się składa, że to właśnie ja owe deby przygotowuję :-P ).
Patryk nie wiesz przypadkiem kiedy podniesie się kadu.net?
Rad
Member

Post autor: Rad »

[quote="GNU/Deymos"]Po co wam gg na GNU/Linuxie ?? Jabberek rządzi, zamiast instalować kadu staraj się przekonać ludzi do Jabberka, ja tak zrobiłem i nie mam spokoju ]
Ludzi nie jest łatwo przekonać (wręcz bywa to niemożliwe, szczególnie jeśli chodzi o sprawy takie jak ulubiony komunikator), a faktem jest, że 99,9% moich znajomych ma gg ;) . Więc jabber na razie odpada, chociaż ta nazwa jest mi bardzo bilska ;) .
Attis

Post autor: Attis »

"Jabber" ma racje - przekonać ludzi do zmiany komunikatora jest BARDZO ciężko. Nie mówię, że jest to niemożliwe, ale w dobie pleniącego się GG, Kadu jest nieodzowne (transport na serwerach jabbera to tylko półśrodek). A nikt nie zabrania mieć i Kadu i PSI dajmy na to.
konju009

Zgadzam się w 100%, ogromna wiekszość osób nie zna innych komunikatorów niż gg, skype lub tlen. Ja np. używam mirandy w windows'ie. Przykad - kumpel wpadł do mnie i nie wiedział co to jest, jak powiedziałem, że jest to wielopotokowy komunikator, to pppppowiedzial "aha... dobra", więc gg po prostu trzeba mieć, bo w Polsce się tylko tego używa. Są wyjątki, ale to jest bardzo mały odsetek calości ludzi korzystających z komunikatorów.
ODPOWIEDZ