Debian i odtwarzacz mp4

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
sali
Beginner

Post autor: sali »

co do mojego poprzedniego postu:
polecenie

Kod: Zaznacz cały

# lsmod
wyświetli listę załadowanych modułów, gdzieś na liście powinien być ten usb_storage
jeśli go nie ma to wpisz

# modprobe usb_storage
ten drugi załaduje moduł, jeśli go nie ma (wpisać koniecznie jako root)
jeśli to zadziała to teraz dopisz ten moduł do pliku /etc/modules to spowoduje automatyczne ładowanie tego modułu przy starcie systemu.

co do kernela, prawdopodobnie nie będziesz musiał go kompilować, wystarczy zainstalować z repo. Niestety nowszy kernel jest w gałęzi testing (lenny) więc trzeba zmienić wpisy w /etc/apt/sources.list
w tym celu zmień wpisy podstawowe w /etc/apt/sources.list z etch na lenny klik
a potem kolejno:

# aptitude update
#aptitude install linux-image-2.6.22-3-686 linux-headers-2.6.22-3-686
jak się zainstaluje, to zmień wpisy z powrotem na te z etcha (to żeby nie meszać w systemie zanadto) i jeszcze raz

# aptitude update
potem reboot kompa i w grubie powinien pojawić się nowy kernel, więc go wybierz i już :) jak co zawsze możesz uruchomić kompa na poprzednim kernelu, wystarczy wybrać go z listy
Nivix

Post autor: Nivix »

usb_storage dodałem, nic się nie zmieniło. Dalej nici z playera, nie widzi go.
Co do kernela, zrobiłem wg. tego co pisałeś ale przy tym jak odpalam innego kernela z gruba to są skrypty startowe i wszystko dobrze, a na końcu przy: Starting K Display Manager nic sie nie dzieje i nie odpala mi KDM.
Dlatego korzystam nadal z mojego dobrego 2.6.18-5.

Ale i tak postanowiłem sprawdzić czy pójdzie na nowym kernelu. ¦ciągnąłem i nagrałem a potem odpaliłem z LiveCD Xubuntu 7.10. Efekt marny, pomimo nowszego jądra i tak nic nie widziało mojego sprzętu, a jest on nowy, pod windoiwsem działa poprawnie.
NIe wiem, może to wina sprzętu w maszynie, trzy USB portu próbowałem więc to nie wina USB.

Dosłownie nie mam już pojęcia co jest nie tak... Ale jakoś sobie radze ;) Dziękuję BARDZO za pomoc i serdecznie pozdrawiam!!
sali
Beginner

Post autor: sali »

Stary wątek ale to nic, może komuś przyda się wskazówka.
czasem udev nie radzi sobie ze sprzętem którego nie zna i trzeba mu powiedzieć jak obsłurzyć dane urządzenie. W tym celu trzeba stworzyć plik
jakiś.rules
w katalogu:
/etc/udev/rules.d
na przykład dla aparatu Canon PowerShot A510 u mnie wygląda tak:

ACTION=="add", SYSFS{idVendor}=="04a9", SYSFS{idProduct}=="30c2", \
  MODE="0660", GROUP="plugdev"
ps. nie jest to żadne howto tylo mała wskazówka która może naprowadzić na właściwy trop więc po więcej info odsyłam do http://www.google.pl
ODPOWIEDZ