[c++,anjuta]

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
a2m

[c++,anjuta]

Post autor: a2m »

Cześć,
odpowiedź na moje pytanie z pewnością jest banalna, ale nie mogę tego znaleźć. Zainstalowałem IDE Anjuta i chciałbym coś zacząć działać, ale jak uruchamiam aplikację i wybiorę druida aplikacji, to wyskakuje

Kod: Zaznacz cały

**ERROR**: You must have `glib' installed.
You can get it from [url]ftp://ftp.gtk.org/pub/gtk[/url]
To rozumiem, ale tam są tylko źródła, a ja wolał bym paczkę .deb. W repozytorium jest dużo różnych paczek zawierających w nazwie gtk albo glib i nie wiem którą z nich powinienem zainstalować.

Pozdrawiam
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

Hmm a jak instalowales anjute? Bo jak bys instalowal z repo to by ci zaleznosci dociagnelo. Na tej stronce mozesz zobaczyc czego anjuta wymaga http://packages.debian.org/lenny/anjuta

PS. w sidzie jest nowsza wersja.
a2m

Instalowałem z repo! To właśnie mnie dziwi, bo instalowałem z repo, a paru rzeczy nie zainstalował. Na początku, zaraz po zainstalowaniu, było więcej takich komunikatów. Wszystko inne co było wśród tych komunikatów udało mi się
odszukać w liście pakietów w synapticu i zainstalować, ale nie istnieje pakiet o nazwie "glib*". Pakiet libgtk2.0-0 mam zainstalowany.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

libglib2.0-0
a2m

Mam zainstalowany ten pakiet. Przeinstalowałem, ale nie pomogło.
zbyshek

Post autor: zbyshek »

Zainstaluj libglib2.0-dev, u mnie pomogło.

Pozdrawiam
a2m

No... teraz Anjuta ożyła, ale pokazała mnóstwo warningów. Poczytam te komunikaty jak znajdę czas.
Dzięki za pomoc :)
karabash

Post autor: karabash »

Warningi zapewne od pluginow. Albo pogrzeb w pliku konfiguracyjnym xml, albo zainstaluj wersje 2.2.3, zalatwi problem.

Pozdro
Drax

Post autor: Drax »

Witam, mam podobny problem. Wszystkie wspomniane powyżej pakiety mam zainstalowane. Ale gdy wybieram New→Project... , pojawia się puste okienko. Za drugim razem pojawia się puste okienko z przyciskami Dalej i Wstecz. Dwukrotne nacisnięcie Dalej powoduje, że Anjuta wywala się z naruszeniem ochrony pamęci.

Przy ładowaniu wyskakują ostrzeżenia dotyczące biblioteki libglade, że brak tam jakichś 'proprties' związane z GNOMem. Być może brakuje mi jakichś paczek, ale niby mam wszystkie zależności, a nawet paczki sugerowane i rekomendowane. W dalszym ciągu nic. Co się dzieje?

Dodam jeszcze, że w menu Ustwienia→Plugins po odznaczeniu opcji 'Show only user activable plugins' pojawiają sie odznaczone pluginy 'Project Wizard', 'Project Manager' i 'Project Import Wizard', których oczywiście nie mogę zaznaczyć. Skąd ewentualnie wziąć te pluginy?
karabash

Post autor: karabash »

To wkompilowane wtyczki i sa standardowo w anjuta. Blad tkwi gdzie indziej. Jaka masz wersje?
ODPOWIEDZ