Witam jestem poczatkujacym w te klocki i mam problem z internetem.
Mam pytanko szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć podłańczam modem bezprzewodowy firmy novatel neta mam w orange i nie wiem jak go odpalic jak by ktos wiedzial to byloby fajnie
to pilne bo mi mloda chce zabrac kabel od neta do windowsa i zostane bez neta wiec musze sobie to zrobic bo bez tego to ani rusz dalej pozdro dla wszystkich
komórkowy net do laptopa
A patrzyłeś program Global GPRS http://www.globalgprs.strony.pl/
no sory za komórke :-' ale mialem z polaja dwóje
a co do tego programu to juz go sprawdzam i dam znac jak poszlo
pozdro
[ Dodano: 2007-12-15, 13:45 ]
mam kolejny problem przy konfiguracji
w ustawienia połączenia internetowego
dostawca: poland-orange
skrypt: wykrywa moj model
port: tu mam problem nie wiem co wybrac a podpowiedz za duzo mi nie mowi
a oto podpowiedz:
Brak dostepu do plku /var/log/messages (zainstalowalem go w synaptic)
Spróbuj samodzielnie go przejrzeć (np. z uprawnieniami administratora) i poszukaj w nim oznaczeń rozpoznanych urządzeń.
Poszukaj tam ciągu znaków zaczynających się od /dev/tty... lub tty... (port COM1 to /dev/ttyS0, PCMCIA też używa ttyS.., a USB to ttyUSB0, ttyUSB1 lub tttyACM0, ...)
to wszystko a ja nie wiem jak to zrobic i prosze was o pomoc
pozdro
a co do tego programu to juz go sprawdzam i dam znac jak poszlo
pozdro
[ Dodano: 2007-12-15, 13:45 ]
mam kolejny problem przy konfiguracji
w ustawienia połączenia internetowego
dostawca: poland-orange
skrypt: wykrywa moj model
port: tu mam problem nie wiem co wybrac a podpowiedz za duzo mi nie mowi
a oto podpowiedz:
Spróbuj samodzielnie go przejrzeć (np. z uprawnieniami administratora) i poszukaj w nim oznaczeń rozpoznanych urządzeń.
Poszukaj tam ciągu znaków zaczynających się od /dev/tty... lub tty... (port COM1 to /dev/ttyS0, PCMCIA też używa ttyS.., a USB to ttyUSB0, ttyUSB1 lub tttyACM0, ...)
to wszystko a ja nie wiem jak to zrobic i prosze was o pomoc
pozdro
no spoko wpisałem to i pokazało mi:
i tak jeszcze8 podobnych na dole
i jak mam z tego sie dowiedziec gdzie jest moje połączenie jak wkładam modem z kartą sim do laptopa???
Kod: Zaznacz cały
Bus 006 Device 002: ID 1410:1430
i jak mam z tego sie dowiedziec gdzie jest moje połączenie jak wkładam modem z kartą sim do laptopa???
-
Wita autor programu Global GPRS Ta podpowiedź, którą Tobie mój program wyświetlił jest bardzo dobra. Program zwykle wyświela plik plik /var/log/messages ale na Debianie zwykły użytkownik nie ma do niego dostępu. Obejrzysz go jako root.panda1983 pisze:a oto podpowiedz:
Aktualna wersja programu nie działa jeszcze na Debianie tylko na
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint, Knoppix. (Także na wersjach LiveCD tych dystrybucji)
ale niedługo będzie i na Debianie
Na razie proponuję uruchomić sobie jakieś Ubuntu, Kubuntu w trybie LiveCD i tam potestować mój program.
Napisz do mnie podając jaki masz dokładnie modem.
Kontakt do mnie jest na stronie programu http://www.globalgprs.strony.pl
Nie obiecuję, że od razu go dołączę do programu, ale stopniowo dodaję tam nowe modemy i telefony.
Dlatego warto odwiedzać stronę programu co tydzień. Jest tam lista nowych funkcji programu dodanych w kolejnych wersjach