stary, wylacz dma i przekonaj sie, ze szybko użytkownik widzi, ze cos jest nie tak z kompem. Nie objawia się to tylko kiepskim transferem I/O. Na takim systemie się nie da pracować.
Przy starym dysku IBM 6GB doskonale się sprawdzały następujące ustawienia.
hdparm -c3 -d1 -A1 -A248 -X68 -M128 /dev/hdx.
Nie wiem dlaczego, ale opcje te nie działały, a powinny przy takim ustawieniu jak powyższe. Musiałem je wpisywać pojedynczo.
itd. x w hdx dotyczy Twojego dysku.
Przy opcji c w zależności od płyty możesz użyć -c3 lub -c1.
Z opcją M należy uważać, znacznie przyspiesza dysk, o ile można ją ustawić, ale skraca jego trwałość.
Przy nowszym dysku ata nie zauważyłem rożnic z hdparm lub bez.
Ustawiłem hdparm tak jak napisał sj65, ale system dalej kopiuje tak jak kopiował.
frik pisze:a jak kopiujesz to masz 100% zuzycia procka ?
No właśnie. Dziś robiąc porządki na dyskach, zauważyłem że system nie zwiększa poboru mocy (przeciętnie przy kopiowaniu mam 10% CPU), więc to chyba nie jest dobrze?
dla dysku hda.
Ustawiając jedną z opcji sprawdź, ponownie powyższym poleceniem, czy zwiększył się transfer i czy po ponownym uruchomieniu systemu hdparm jest uruchomiony z najbardziej właściwymi opcjami dla Twojego dysku.
Sprawdziłem u mnie na starym komputerze 2x pentium III 1100 MHz i Seagate 160GB z 8 MB cache.
Użycie obu procesorów podczas kopiowania około 23%,
Użycie obu procesorów w stanie bezczynności 7%-9%.
Kopiowanie z jednej partycji na drugą (koniec dysku) 687MB w 53s-58s.
Hdparm -tT 162MB/s 41MB/s.
Z dysku na dysk będzie parę razy mniej.
Ilość cache dysku ma duży wpływ na prędkość kopiowania.
Podobnie jak u Ciebie kombinacja ustawień hdparm mało wpływa na prędkość kopiowania i zapisywania na dysku, co świadczy o bardzo dobrych sterownikach, które oferuje Debian.