Lenny nie

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Jony

Post autor: Jony »

Zainstalowałem na nowo cały system. Od razu zrobiłem aktualizację dystrybucji, zainstalowało się nowe jajko, zmieniłem w /boot/grub/menu.lst wpis:

Kod: Zaznacz cały

title		Debian GNU/Linux, kernel 2.6.22-3-486
root		(hd0,1)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.22-3-486 root=/dev/sdc2 ro 
initrd		/boot/initrd.img-2.6.22-3-486
savedefault
W /etc/fstab:

/dev/sdc2       /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
Niestety dalej zatrzymuje się na:code]Waiting for root file system...[/code]kiedy odszedłem na chwilę od komputera i na konsolę wypisało coś, co wyglądało na spis komend i mogłem sobie co najwyżej po ekranie pisać.
eagle-eagle

Post autor: eagle-eagle »

Jednym zdaniem: na tym nasza przygoda z Debianem się kończy, a przynajmniej moja. Na starym jaju nie jestem w stanie normalnie pracować. Nie ma sterowników do grafiki, dźwięku i innych. Niby kilka osób ma ten problem, a żaden specjalista nie jest w stanie nam pomóc.
Jony

eagle-eagle, tylko, że u mnie wszystko inne działa - wgrałem sobie ładnie sterowniki, system chodzi jak ta lala, tylko z tym nowym jajkiem coś jest namotane.

[Dodano: 2007-12-19, 16:02]
Spróbowałem jeszcze raz, poczekałem aż ekran ładowania wyrzuci z siebie jakieś informacje... tymi błędami okazały się tylko informacje o tym, że nie znaleziono komendy " " (spacja). Wpisałem initramfs i sprawdziłem katalog /dev. Było widać urządzenia sdc2 i sdc6, ale nie zależnie od tego, czy w grubie mam sdc czy hdc nic to nie zmienia?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

...na pewno próbowaliście różnych ustawień przy bootowaniu...np /dev/sdc2 zmienić na /dev/hdc2...klikająć "e". ja zawsze w końcu dochodziłem metodą prób i błędów...
Jony

Próbowałem startować z oryginalnego menu.lst, próbowałem podczas ładowania edytować wpis, próbowałem ze zmienionym fstabem i z niezmienionym. Chyba na wszystkie możliwe sposoby. I dalej to samo. Jak już pisałem wyżej w konsoli w katalogu /dev znajduje się urządzenie sdc2, którego system podczas włączania nie widzi.
eagle-eagle

Post autor: eagle-eagle »

u mnie tak samo
Jony

Na blogu ktoś polecił mi, żeby zamiast do /dev/sdx* odnosić się przez UUID. Jak znajdę jak go zdobyć i przetestuję to napiszę czy się udało.

[Dodano: 2007-12-20, 11:53]
No i klapa... pod starym jądrem przypisałem sobie UUID do /dev/hdc2, zmieniłem menu.lst gruba, ale dalej to samo.

Edycja:
Kiedy może wyjść instalacyjna wersja Debiana z wbudowanym już nowym jądrem?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jony pisze:Witam! Mam ten sam prblem. Próbowałem sam pozmieniać menu.lst i fstab, ale coś mi nie wyszło, ponieważ dalej nie chciał się ładować. Prosiłbym o pomoc:
Wydaj polecenie jako root

fdisk -l
i popraw wpisy w pliku /etc/fstab trochę moim zdaniem namieszałeś. Chodzi o kolejność i poprawność nazw urządzeń.
Jeżeli system się nie uruchamia spróbuj jakiejś dystrybucji typu LiveCD i najwyżej przepisz wpisy dotyczące twojego dysku.

Wpisy w pliku menu.lst wyglądają na poprawne. Jeżeli chcesz mieć widoczne w menu startowym wszystkie kernele zmień w pliku menu.lst usuwając znak ,,#'' na początku linii:

howmany=all 
Poprawność pliku menu.lst sprawdzamy wydając polecenie jako root:

update-grub
Jony

Tak dokładnie robiłem. System działa bez problemów pod starszym jądrem. Pod nowym nie znajdował dysku, więc chciałem zmienić mu menu.lst i fstab, ale dalej to samo. Cofnąłem zmiany i wcześniejszy kernel chodzi bez problemu. Próbowałem robić update-grub, próbowałem identyfikować dysk z systemem poprzez UUID, próbowałem ręcznie zmienić nazwę na sdc2 i cały czas staje na waiting for root file system.

[ Dodano: 2007-12-23, 13:14 ]
Dzisiaj w końcu doszedłem do tego dlaczego system nie chciał startować. Odpaliłem nowy kernel, wrzuciło mnie do konsoli po błędzie z wczytywaniem root file system, wylistowałem sobie jeszcze raz całe /dev i spostrzegłem, że zamiast sdc* jest sda* i dlatego nie ładowało mi systemu :)
robson

Post autor: robson »

Dziś przerabiałem ten problem i mam rozwiązanie. Jeśli masz dysk SATA to musisz w opcjach kompilacji wybrać odpowiednie moduły. U mnie było to AHCI i wybór chipów Intela. Ponowna kompilacja i śmiga aż miło :D
ODPOWIEDZ