Boot debiana tak jak w archu?
Boot debiana tak jak w archu?
Chodzi mi dokładnie o takie 'coś' - http://arnaud.fortier.free.fr/archlinux ... ooting.jpg
Widać, jak podczas ładowania systemu wyświetlają się poszczególne składniki a obok nich DONE / FAILED / BUSY - kolorowe oczywiście. Z tego co pamiętam, puppy linux i slack też to mają - można coś takiego zrobić w debianie?
Widać, jak podczas ładowania systemu wyświetlają się poszczególne składniki a obok nich DONE / FAILED / BUSY - kolorowe oczywiście. Z tego co pamiętam, puppy linux i slack też to mają - można coś takiego zrobić w debianie?
Zapoznaj się z tematem: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5842
Tez przylaczam sie do prosby. Ostatnio nad tym sam glowkuje. To jedna z rzeczy ktore mi sie nie podobaja w Debiane. Ten defaultowy start wyglada hmm delikatnie mowiac niechlujnie.
Wlasnie przyszlo mi do glowy wsadzic pozniej UbuntuLive i sciagnac ten plik init-functions i zobaczyc jak on wyglada w porownaniu do debianowego. A noz sie jaki przyklad znajdzie
Wlasnie przyszlo mi do glowy wsadzic pozniej UbuntuLive i sciagnac ten plik init-functions i zobaczyc jak on wyglada w porownaniu do debianowego. A noz sie jaki przyklad znajdzie
Ustawienie pozycji kursora:
Kod: Zaznacz cały
tput cup row column
Kod: Zaznacz cały
log_end_msg (){
[ -z "$1" ] && return 1
TPUT=/usr/bin/tput
EXPR=/usr/bin/expr
if [ -x $TPUT ] && [ -x $EXPR ] && $TPUT hpa 60 >/dev/null 2>&1; then
COLS=`$TPUT cols`
if [ -n "$COLS" ]; then
COL=`$EXPR $COLS - 7`
else
COL=73
fi
UP=`$TPUT cuu1`
END=`$TPUT hpa $COL`
START=`$TPUT hpa 0`
RED=`$TPUT setaf 1`
WHITE=`($TPUT bold; $TPUT setaf 7)`
CYAN=`$TPUT setaf 6`
PRPL=`$TPUT setaf 5`
GREEN=`$TPUT setaf 2`
NORMAL=`$TPUT op`
if [ $1 -eq 0 ]; then
echo "$WHITE$UP$NORMAL$END${CYAN}[${GREEN} ok ${CYAN}]$NORMAL"
else
echo -e "$WHITE$UP$NORMAL$START $RED*$NORMAL$END${PRPL}[${RED}fail${PRPL}]$NORMAL"
fi
else
if [ $1 -eq 0 ]; then
echo " ...done."
else
echo " ...fail!"
fi
fi
return $1
}
ale jak to wykorzystaćw praktyce?Lorenzo pisze:Ustawienie pozycji kursora:Kod: Zaznacz cały
tput cup row column