EIST (Enchanced Intel Speedstep Technology)
EIST (Enchanced Intel Speedstep Technology)
Witam, mam pewien drobny problem. Otóż posiadam procesor P4 630 (3ghz). Pod ubuntu, gdy nie robiłem na kompie niczego wymagającego, system obniżał tą wartość o kilkaset mhz. Pod Debianem mam wciąż 3ghz, niezależnie od tego, co robię. Domyślam się, że nie mam pewnie zainstalowanego jakiegoś pakietu za to odpowiedzialnego, ale za bardzo nie wiem, o co może chodzić. Wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam
tu jest opisane zarządzanie częstotliwością cpu klik
w skrócie sprawa sprowadza się do załadowania odpowiedniego modułu do jądra, w Twoim przypadku zapewne i odpowiedniego zarządcy.
w skrócie sprawa sprowadza się do załadowania odpowiedniego modułu do jądra, w Twoim przypadku zapewne
Kod: Zaznacz cały
p4_clockmod
Dzięki, właśnie o to mi chodziło, powiedziałbym, że działa aż za dobrze, z 3ghz częstotliwość zjeżdża do 750mhz przy "nicnierobieniu" :shock: Nie wiem na ile jest to bezpieczne dla procesora, bo z tego co wiem, EIST nie jest aż tak wydajny, muszę się zastanowić, czy w ogóle tego używać. W każdym razie, dzięki za pomoc :-)
częstotliwości na jakich może pracować procesor możesz sprawdzić wydając:
a tak na logikę, to myślę, że jeżeli procesor nie obsługiwałby tej częstotliwości to by się na nią nie przełączał (to chyba kwestia tego, które mnożniki są odblokowane w cpu).
Kod: Zaznacz cały
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies