EIST (Enchanced Intel Speedstep Technology)

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Lyel

EIST (Enchanced Intel Speedstep Technology)

Post autor: Lyel »

Witam, mam pewien drobny problem. Otóż posiadam procesor P4 630 (3ghz). Pod ubuntu, gdy nie robiłem na kompie niczego wymagającego, system obniżał tą wartość o kilkaset mhz. Pod Debianem mam wciąż 3ghz, niezależnie od tego, co robię. Domyślam się, że nie mam pewnie zainstalowanego jakiegoś pakietu za to odpowiedzialnego, ale za bardzo nie wiem, o co może chodzić. Wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam :)
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Hmm... może cpufreqd?? poszukaj w repozytorium
Lyel

hmm...być może jest to właśnie cpufreqd, ale niestety po zainstalowaniu wywala mi się przy starcie systemu: loading cpufreqd daemon: failed. Odpalam go wtedy drugi raz. ręcznie, niby się uruchamia, ale nie ma żadnego przełożenia na częstotliwość pracy procesora :(
init7

Post autor: init7 »

tu jest opisane zarządzanie częstotliwością cpu klik

w skrócie sprawa sprowadza się do załadowania odpowiedniego modułu do jądra, w Twoim przypadku zapewne

Kod: Zaznacz cały

p4_clockmod
i odpowiedniego zarządcy.
Lyel

Dzięki, właśnie o to mi chodziło, powiedziałbym, że działa aż za dobrze, z 3ghz częstotliwość zjeżdża do 750mhz przy "nicnierobieniu" :shock: Nie wiem na ile jest to bezpieczne dla procesora, bo z tego co wiem, EIST nie jest aż tak wydajny, muszę się zastanowić, czy w ogóle tego używać. W każdym razie, dzięki za pomoc :-)
init7

Post autor: init7 »

częstotliwości na jakich może pracować procesor możesz sprawdzić wydając:

Kod: Zaznacz cały

/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
a tak na logikę, to myślę, że jeżeli procesor nie obsługiwałby tej częstotliwości to by się na nią nie przełączał (to chyba kwestia tego, które mnożniki są odblokowane w cpu).
ODPOWIEDZ