w
włamanie sie na maszyne wirtualna z Ubuntu
Chodzi mi generalnie o wlamanie sie na maszyne wirtualna, (projekt na zajecia) dostalem maszyne z Ubuntu ktora jest zabezpieczona haslem root-a i zglasza mi sie grub, chcial bym jakos uzyskac plik z haslami aby moc je odszyfrowac za pomoca programu john the ripper bo ponoc to jest najlatwiejszy sposob, chyba ze ktos zna lepsze, bym byl wdzieczny za sugestie
Mozna to zrobic inaczej... po co lamac haslo roota skoro mozesz je podmienic na swoje...
Teraz o ile grub nie jest zabezpieczony haslem...
1) w odpalonym grubie zaznaczsz wpis do edycji i wciskasz "e"
2) w linijce odpowiedzialnej za jadro dopisujesz na koncu "su init=/bin/sh"
3) odpalasz tak "zmodyfikowany" system
4) dzien dobry... od razu jestes ladnie w konsoli... teraz passwd i podmianka...
Mam nadzieje ze niczego nie pominalem bo pisze z pamieci... jakby cos nie dzialo to pisz, chetnie pomoge, ale dopiero po sylwestrze
Jest jeszcze jeden sposob z uzyciem LiveCD... jak juz odpalisz system to mozesz uzyc chroot'a, podac nowa sciezka do katalogu / i tam mieszac
pozdrawiam
Teraz o ile grub nie jest zabezpieczony haslem...
1) w odpalonym grubie zaznaczsz wpis do edycji i wciskasz "e"
2) w linijce odpowiedzialnej za jadro dopisujesz na koncu "su init=/bin/sh"
3) odpalasz tak "zmodyfikowany" system
4) dzien dobry... od razu jestes ladnie w konsoli... teraz passwd i podmianka...
Mam nadzieje ze niczego nie pominalem bo pisze z pamieci... jakby cos nie dzialo to pisz, chetnie pomoge, ale dopiero po sylwestrze
Jest jeszcze jeden sposob z uzyciem LiveCD... jak juz odpalisz system to mozesz uzyc chroot'a, podac nowa sciezka do katalogu / i tam mieszac
pozdrawiam
Ja bym spróbował zaadoptować ten opis (drugi): http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... #s-booting
kombinując coś z napędem CD maszyny wirtualnej.
kombinując coś z napędem CD maszyny wirtualnej.
No wlasnie, jakbys sprobowal to bys zauwazyl, ze w tym przypadku passwd nie zapyta o stare haslo lolAdeBe pisze:jarman, odnośnie punktu 4: nie próbowałem wprawdzie twojego sposobu ale passwd na początku pyta o bieżące hasło, więc kiszka
Z drugiej strony o ile dobrze zrozumialem twoj post, to po logowaniu jestem od razu w konsoli jako root, wiec istnieja w tym momencie setki innych sposobów na podmiane hasła