Sterowniki nvidia - jak usunac.

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mike_

Sterowniki nvidia - jak usunac.

Post autor: mike_ »

Witam. Kiedys tam postanowilem zainstalowac oficjalne sterowniki nvidia. Po drodze napotkalem sporo problemow przez to teraz system na tych sterownikach sie zawiesza. Chce je zatem CALKOWICIE usunac z systemu. Jak to zrobic?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mike_ pisze:Witam. Kiedys tam postanowilem zainstalowac oficjalne sterowniki nvidia. Po drodze napotkalem sporo problemow przez to teraz system na tych sterownikach sie zawiesza. Chce je zatem CALKOWICIE usunac z systemu. Jak to zrobic?
Co do całkowitego usunięcia to trudno powiedzieć, ale może je jakby "wyłączyć", tzn. nie będziesz na nich pracować. Wystarczy wtedy przywrócić starą wersję (czytaj: wersję z przed instalacji sterowników) pliku XF86Config-4 lub xorg.conf

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Kod: Zaznacz cały

man [plik_ze_sterownikiem].run
i poszukaj sekcji uninstall ^^

Pewnie będzie coś w stylu:

[plik_ze_sterownikiem].run --uninstall
mike_

Niestety, ale

No manual entry for NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run
Co do zmienienia ich na sterowniki nv nie bardzo mi to odpowiada, chce uzywac oficjalnych nvidi tylko mam pewne problemy na nich, system sie zawiesza, czasami wychodzi samemu do okna logowania. Dlatego chce je wszytkie calkowicie usunac i zainstalowac od nowa.
Kaka'
Senior Member

Dlatego chce je wszytkie calkowicie usunac i zainstalowac od nowa.
Nie wiem czy coś ze mną jest czy jak, ale czy po prostu nie możesz jedne zainstalować na drugie? Podam Ci przykład jak ja to robię. Załóżmy, że mam sterowniki ATI 8.21 i chcę je mieć nowsze, dajmy na to 8.28 To co robię? Usuwam stare? Nie, po prostu ściągam nowsze i instaluje i wszystko gra :)
Niestety, ale
Jestem niemal pewny, że na stronie nv znajdziesz dużo ciekawostek :)

Pozdrawiam!
mike_

Hah instaluje nowe a problemy te same - nadal sie zawiesza i dziwnie zachowuje. Uzywalem juz trzech wersji sterownikow
Kaka'
Senior Member

mike_ pisze:Hah instaluje nowe a problemy te same - nadal sie zawiesza i dziwnie zachowuje. Uzywalem juz trzech wersji sterownikow
Co do zawieszania to czy jesteś pewny, że to przez sterowniki? Najczęściej system zawiesza się przez pamięć (RAM).
mike_

Tak, na sterownikach nv chodzi bez problemow. Gdzies przeczytalem ze moze miec to zwiazek z niezgodnoscia tych sterownikow z moim kernelem 2.6.15-26.
Kaka'
Senior Member

mike_ pisze:na sterownikach nv chodzi bez problemow
Przecież napisałeś, że: "system na tych sterownikach sie zawiesza". No to ja już nie wiem o co Ci chodzi. Weź napisz wszystko po kolei.
mike_

Sterowniki nv a nvidia to dwie zupełnie inne rzeczy - nv są od początku a nvidia sam kompiluje. Od początku jest tak:
1. Instaluje sterowniki nvidia oficjalne lecz napotykam problemy
2. ¦ciągam inne wersje i instaluje (pokazuje ze są juz inne zainstalowane)
3. Zaczynają sie problemy - system sie czasem zawiesza, podczas pracy często sam wychodzi do panelu logowania.
Pomyślałem ze usunę wszystko bo przeszedłem przez 3 różne wersje sterowników i zainstaluje wszystko od nowa i może to pomoże:>

//edit
Staraj się pisać poprawnie. Przed wysłaniem postu sprawdzaj pisownię.
Kaka'
ODPOWIEDZ