Proftpd - konfig dost
Proftpd - konfig dostępu do katalogów
Witam.
Zależy mi na tym aby użytkownik X miał dostęp na serwer FTP ale nie do katalogu domowego, tylko do katalogu w którym znajdują się pliki stron www np ETC/WWW/...
Proszę o jakieś podpowiedzi. Niestety w googlach nie znalazłem opisu tego skryptu a jedynie podstawową konfigurację.
Dzięki pozdrawiam.
Zależy mi na tym aby użytkownik X miał dostęp na serwer FTP ale nie do katalogu domowego, tylko do katalogu w którym znajdują się pliki stron www np ETC/WWW/...
Proszę o jakieś podpowiedzi. Niestety w googlach nie znalazłem opisu tego skryptu a jedynie podstawową konfigurację.
Dzięki pozdrawiam.
qbsiu: Zapewne jesteś bardziej doświadczonym użytkownikiem Debiana niż ja ( i wcale tutaj nie ironizuję ;-) ) ale, o ile się nie mylę (jeżeli tak, to proszę mnie poprawić), to każdemu user'owi można przypisać powłokę i kat. domowy. Czyli wystarczy w proftp.conf ustawić restrykcję: a każdy user logujący się do serwera ftp, zostanie zalogowany do jego kat. domowego, czyli takiego jaki mu zostanie przypisany, bez mozliwości zmiany tegoż katalogu 'w górę' :-) .
3miasto pozdrawia !
Kod: Zaznacz cały
DefaultRoot ~
3miasto pozdrawia !
jest taki plik dla servera proftpd
dodając usera do tej listy nie ma on możliwości logowania się do ftp :P
Kod: Zaznacz cały
/etc/ftpusers