Czy jest jakiś sposób na wczytanie japońskich znaków i poprawne ich wyświetlanie w trybie ncurses.?
Gdy wczytuje takie znaki z pliku do char tab[4] wszystko jest w porządku znaki poprawnie są wyświetlane w konsoli w zwykłym trybie, natomiast nie da się takich znaków wpisywać w konsoli bezpośrednio z klawiatury bo wywala dziwne znaki podczas działania programu, lecz w samej konsoli jako tako da się takie znaki poprawnie wpisywać. Natomiast po włączeniu trybu ncurses "initscr();" już niestety nawet znaki wczytane z pliku nie wyświetlają się poprawnie :/.
ncurses i hiragana
Tak char to za mało dlatego użyłem chat tab[4]; I normalnie uruchamiany program wyświetla poprawnie taki znak, lecz w trybie ncurses czyli zaraz po initscr(); Już to nie działa :/
Dobra już sobie poradziłem
należy jako plik nagłówkowy dodać
#include <ncursesw/ncurses.h>
i linkować z libncursesw zamiast libncurses
Natomiast teraz pojawił się inny problem:
Znaki wczytane z pliku lub bezpośrednio w kodzie wyświetlają się bezproblemu, natomiast przy wpisywaniu pojawiają się podwójnie て => てて
Czego to może być przyczyna?
Dobra już sobie poradziłem
należy jako plik nagłówkowy dodać
#include <ncursesw/ncurses.h>
i linkować z libncursesw zamiast libncurses
Natomiast teraz pojawił się inny problem:
Znaki wczytane z pliku lub bezpośrednio w kodzie wyświetlają się bezproblemu, natomiast przy wpisywaniu pojawiają się podwójnie て => てて
Czego to może być przyczyna?