Uruchomianie programu z GUI przez ssh
Uruchomianie programu z GUI przez ssh
Chcialbym zdalnie uruchomic program, tak aby jego graficzny interfejs odpalil sie na tym zdalnym komputerze, zakladajac za X-sy sa uruchomione.
No to po prostu:
I wtedy na serwerze gdzie sie połączyłeś odpali sie program, ale Ty nie będziesz go widzieć u siebie w oknie, tylko tam. O to chodzi?
Niektóre aplikacje potrzebują praw roota, aby działały. Aby taki program odpalić musisz mieć prawa root (np. logując się na serwer i wpisując np. su, lub logując się ssh root@host i podając hasło roota).
Kod: Zaznacz cały
ssh login@host
haslo
<komenda do odpalenia aplikacji>
Niektóre aplikacje potrzebują praw roota, aby działały. Aby taki program odpalić musisz mieć prawa root (np. logując się na serwer i wpisując np. su, lub logując się ssh root@host i podając hasło roota).
tomi@tomi-ubuntu:~$ mousepad
(mousepad:22162): Gtk-WARNING **: cannot open display:
tomii, musisz się zalogować na zwykłego któregoś z użytkowników, nie wiem dokładnie (root albo u siebie z usera) i wpisać:
Powinno pomóc. :>
xhost +
tomi@tomi-ubuntu:~$ xhost +
xhost: unable to open display ""
Udalo mi sie z tym uporac. Zeby w calosci uruchomic porgram na zdalnym komputerze wrac z GUI, trzeba po polaczeniu ssh ustawic zmienna $DISPLAY na wartosc taka, jaka maja akutalnie wlaczone X-y na zdalnym komputerze.
U mnie jest to standardowa :0.0.
Wiec po polaczeniu ustawiamy $DISPLAY=:0.0, potem uruchamiamy programy.
U mnie smiga.
Pozdrawiam
U mnie jest to standardowa :0.0.
Wiec po polaczeniu ustawiamy $DISPLAY=:0.0, potem uruchamiamy programy.
U mnie smiga.
Pozdrawiam