Instalacja debian-testing-i386-netinstall.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Singel

Post autor: Singel »

Tak,ale ja mam za sobą instalację Ubuntu i to wielokrotną,Mandrivy też,o Fedorze i Ubuntu nie wspomnę.Teraz na teej samej partycji zainstalował mi się perfekcyjnie Ubuntu 7.10,więc co jest żle????Przy partycjonowaniu ręcznym każe mu formatować z księgowaniem.Mam 3 partycje dla linuxa: 10 G na system montuję go jako / potem 50 G i montuję go jako Home i 815 M sam się montuje jako jako swap.Chciałem sobie zainstalować jak należy i najpierw instaluje goły system potem grafikę.¦ciągnąłem nawet 1 DVD 4.0r2,ale okazał sie totalnym bublem.Dlaczego w ostatniej fazie instalacji zawisa na ostatnim pakiecie i stoi????Jeżeli inne Linuksy instalują się na tych partycjach,to Debian tez powinien!!!!Ubuntu używam od Maja ub.r. a Mandrivę od stycznia do maja.Moze jest gdzieś szczegółowo wyjaśnione jak instalować Debiana? :-?
Kamil

Post autor: Kamil »

cudny pisze:Te programy do partycjonowania przy instalacji nie są dobre dla początkujących, lepiej wziąć się za coś bardziej łopatologicznego z rysunkiem i myszką :)
Tu się nie zgodzę. Jeżeli będziesz instalował "installgui" to masz myszkę. A partycjonuje się nim bardzo prosto.
Singel pisze:Moze jest gdzieś szczegółowo wyjaśnione jak instalować Debiana? :-?
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819

A tak wogóle to jak jesteś zielony to instaluj graficznym instatorem podczas gdy zabootuje płytka wpisz:

Kod: Zaznacz cały

installgui
Instalowałem wiele systemów i Debianowy instalator naprawde jest przyjemy.

EDIT:
DVD nie jest Bublem ściągałem je może z 2 tygodnie temu i śmiga jak powinno. Oczywiście sprawdziłeś sumy md5 ?
Na niczym mi nie staneło instalacja oczywiście bazowego systemu potem X-ów i na końcu środowiska :-)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Singel nie sciagaj DVD jesli masz dostep do netu. Raz ze to w zasadzie niepotrzebne, dwa wieksza szansa na blad niz sciagniecie malego CD, trzy oszczedzisz troche serwery i mirrory debianowe tak jak prosza developerzy na debian.org ;) Sciagnij jedna plyte instalacyjna CD, jesli masz problem z Etchem, sciagnij testowa wersje Lenny i powinno byc dobrze. (No chyba, ze koniecznie musi to byc Eth)
Singel

To znowu ja.Tym razem piszę już z Debiana :mrgreen: .Nie jestem aż tak zielony!!!!Podpiąłem dysk z USB i na przygotowanych tam partycjach zainstalowałem Debiana.Sciągnołem obraz Debian Lenny(jak mi poradził kolega) odpaliłem instalację i zainstalował się,Instalował się ze 3 godziny.Bardzo dużo ciągnął z internetu.Juz go troszke pokonfigurowałem.Nawet podobny jest do Ubuntu,a czy lepszy?Okaże się.Chyab faktycznie na dusku sata muszę przygotować porządne partycje?Chyba Debian czuły jest na to?Nie wiem co zrobić,zeby zamontować windowsowe partycje?Niektóre funkcje sa nie dostępne jak Ubuntu.Np Klikam prawą strona muszy,a tu nic.Zmień tło pulpitu niedostepne.Ale dam sobie radę :mrgreen:
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Singel pisze:Nie wiem co zrobić,zeby zamontować windowsowe partycje?
A myślisz, że na forum już o to nie pytano? :> :mrgreen:
Singel pisze:Ale dam sobie radę :mrgreen:
Tak trzymać :)
yantar
Member

Singel
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777&start=0 <- wsio o montowaniu
Polecam zajrzec do dzialu HowTo znajdziesz w zasadzie wszystko co potrzebujesz.
http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/ <- tu na deser =]
Singel

Własnie nauczyłem się za pomoca superGruba odpalać systemy z dopiętego przez USB dysku.Ale wcieło mi fonię.Debianik owszem ładny. :-) Nie umiem się poruszać jescze po tym forum.Może mi ktoś wskaże miejsce,gdzie pisze o konfiguracji Debiana.

[ Komentarz dodany przez: ruun: 2008-01-09, 15:17 ]
O konfiguracji Debiana pisz w "Głównych tematach" KLIK

[ Dodano: 2008-01-09, 19:27 ]
Wyczytałem jedną ciekawostkę...A mianowicie,ze Debian ma problemy z dyskami Sata,a ja na takich go właśnie bezskutecznie usiłowałem instalować.Fak,ze na dysku ATA zainstalował sie i śmiga,le sa problemy z dźwiekiem i z montowaniem tych nieszczęsnych ntfs partycji.Czy przy starcie musza latać te litery,nie ma programu,który w graficzny sposób pokazuje jak system się ładuje?Jak np w Ubuntu,Mnadrivie i OpenSUSE?Podobno Debian jest szybszy od Ubuntu?Jakoś tej przewagi nie zauwazyłem....Cyba,ze jste stabilny?Ale te upierdliwosci na dzień dobry....Dźwiek...ntfs.Kupę danych mam na ntfs i raz korzysta z nich Windows,raz Linux.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Singel pisze:Wyczytałem jedną ciekawostkę...A mianowicie,ze Debian ma problemy z dyskami Sata
nigdy w życiu :-)
Singel pisze:a,le sa problemy z dźwiekiem i z montowaniem tych nieszczęsnych ntfs partycji
Pierwsze słyszę :) => alsa dla dźwięku i ntfs-3g dla ntfs
Singel pisze:Czy przy starcie musza latać te litery,nie ma programu,który w graficzny sposób pokazuje jak system się ładuje?
bootsplash
Singel

Co do
yantar
Member

Singel zwyczajnie dlatego, ze wiele rzeczy trzeba sobie skonfigurowac samemu. A co do Debiana testinga (beta) zauwaz ze Ubuntu bazuje na jeszcze nowszych pakietach, ktore sa w Debian-Sid (czyli przekladajac wersja alpha nowej wersji Debiana).
Singel pisze:Przecież Ubuntu i Debian to niemal bracia bliźniacy!!
Wlasnie to niemal jak w reklamie robi roznice ;)

Najprosciej ujac Ubuntu po instalacji - skonfigurowany wedlug wyobrazen developerow system, jak masz taka potrzebe to cos zmieniasz.
Debian - ty decydujesz jak ma byc skonfigurowany, jest niezbedne minimum by zaczac.

Co do instalacji roznych systemow, zaden developer nie jest w stanie przewidziec kazdej mozliwej konfiguracji komponentow komputera i wszystkich mozliwych z tego powodu problemow. Zwyczajnie takie rzeczy sie zdarzaja, ze cos nie chce zaskoczyc i nie ma co sie obruszac.
ODPOWIEDZ