Co szybsze Gnome czy KDE?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
JiHAD

Co szybsze Gnome czy KDE?

Post autor: JiHAD »

Od dłuższego czasu używałem XFCE (pod Slackware), ale po przesiadce na Debiana jakoś mi się odechciało, wiec mam pytanie tak jak w temacie "Co szybsze Gnome vs. KDE ?". Obecnie używam Gnome ale czasami jego wydajność mnie nie satysfakcjonuje... :-P
yantar
Member

Post autor: yantar »

Najlepiej sprawdzic samemu =]
Moim zdaniem KDE jest ciut szybsze od Gnoma. Nie wiem co akurat ci przeszkadza w Gnome, najbardziej ludzie psiacza przewaznie jesli juz na ociezalosc Nautilusa. Wtedy najlepiej zastapic go ..Thunarem =] Albo jeszcze jakims innym menadzerem plikow ;)
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Obydwa środowiska są podobne zasobożerne (kiedyś czytałem nawet, że Gnome nawet bardziej) więc chyba dużych różnic w szybkości działania być nie powinno. Po przesiadce z XFCE (które jest moim zdaniem bardzo fajnym środowiskiem) na pewno odczujesz spowolnienie. Natomiast jego wielkość zależy już od sprzętu jakiego używasz.
yantar pisze:Wtedy najlepiej zastapic go ..Thunarem
Tak - to jest bardzo przyjemny program. Lekki i funkcjonalny. Zresztą nie może być inaczej skoro jest domyślnym menedżerem XFCE :-D Ale jak o mnie chodzi to i tak Krusader jest the best.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Moim zdaniem KDE jest lżejszym środowiskiem od GNOME, na starym kompie siostry (1GHz, ok. 300 MB ram) udało mi się je bez problemu dostosować, aby po starcie zajmowało niecałe 60 mega (oczywiście chodzi o samo kde bez kadu skype itd.)
Poza tym większość opinii w necie też stwierdza, że gnom jest bardziej ociężały. Dużą zaletą KDE jest, że gdy jesteś dość "monotematyczny", czytaj: używasz aplikacji z KDE/ na Qt to ilość pożeranej pamięci rośnie bardzo wolno. GNOME sobie radzi tutaj gorzej.
Jedyny minus to gorsza integracja z Compizem niż w gnomie. Oczywiście jeśli chciałbyś tego używać
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Moim zdaniem KDE jest lżejszym środowiskiem od GNOME
Też odniosłem takie wrażenie.
cudny
Beginner

Post autor: cudny »

Wg mnie KDE jest szybsze, ale i tak najszybszy, najlepszy jest ON, tak - fluxbox :) Tam klikasz xmms, w pol sekundy masz xmms :P Exit - exit :D

Coś dla niecierpliwych :D
Awatar użytkownika
JiHAD

Post autor: JiHAD »

No to mam kurde dylemat, KDE jakoś mi nie pasuje, FF na nim wygląda dziwnie, Pidgin jest pod GTK z kolei pod Gnome nie mam czym słuchać muzyki bo lubię Amaroka. :->

A jak sprawa wydajności wygląda w KDE4?
8siem

Post autor: 8siem »

KDE4 jest sporo szybsze od 3 a jak z jego wielkością i zasobożernością to w sumie nie sprawdziłem ale raczej nie powinno być dużo większe od poprzednika.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Z tym że KDE 4 w tej chwili ma jeszcze dość ograniczoną funkcjonalność. Instaluj je tylko jeśli odpowiada Ci rola testera. A jeśli chodzi o wygląd FF i w ogóle aplikacji gtk, to zainstaluj gtk-qt-engine. Pakiet ten upodabnia aplikacje GTK aby wyglądały prawie jak aplikacje Qt. Możesz to później kontrolować przez odpowiednie menu w Centrum Sterowania.
tadziu23

Post autor: tadziu23 »

A nie prosciej wtedy kde-libs doinstalowac i smigac programy z kde pod gnome?
Mi tam pod gnomem i amarok i k3b chodza slicznie. Osobiscie kde nieodpowiada mi
estetycznie (kwestia gustu), ale akurat wspomniane dwie aplikacje to majstersztyki ;)
W tem sposob mam dwie pieczenie na jednym ogniu.
ODPOWIEDZ