Co szybsze Gnome czy KDE?
tadziu23, nie prościej. JiHAD w tej chwili jest zainteresowany KDE więc staram się mu pomóc
Odnośnie estetyki, to nie przyjmuję tego argumentu. Oba środowiska są na tyle konfigurowalne, że nie ma absolutnie żadnego problemu z dostosowaniem ich do własnego gustu. Tutaj chodzi raczej o kwestię funkcjonalności: sposób zmiany ustawień, organizacja menu(choć to też można zmienić) czy też ogólnie pojęte "usability".
Osobiście polecam każdemu KDE. Zainteresowany fenomenem gnoma używałem go przez ponad 2 miesiące, jednak z każdym dniem coraz bardziej mnie denerwował.
Odnośnie estetyki, to nie przyjmuję tego argumentu. Oba środowiska są na tyle konfigurowalne, że nie ma absolutnie żadnego problemu z dostosowaniem ich do własnego gustu. Tutaj chodzi raczej o kwestię funkcjonalności: sposób zmiany ustawień, organizacja menu(choć to też można zmienić) czy też ogólnie pojęte "usability".
Osobiście polecam każdemu KDE. Zainteresowany fenomenem gnoma używałem go przez ponad 2 miesiące, jednak z każdym dniem coraz bardziej mnie denerwował.
JiHAD pisze:No to mam kurde dylemat, KDE jakoś mi nie pasuje,
przepraszam chyba cos zle zrozumialem :PAdeBe pisze:tadziu23, nie prościej. JiHAD w tej chwili jest zainteresowany KDE więc staram się mu pomóc
co do estetyki to:
a) to nie byl zaden argument, zaznaczylem ze kwestia gustu o gustach sie nie dyskutuje
b) ja nie przyjme twojego argumentu ze konfigurowalnosc jest na tyle wyskoa zebt zaspokoic swoje potrzeby - dwie podstawowe sprawy - gtk i qt. gtk jest ascetyczne i mi sie podoba, a qt nie. i niewykonfiguruje sobie kde tak zeby wygladalo jak gnome koniec kropka.
c) nie wiem w czym przeszkodzilem
d) dlaczego nie prosciej?
@b): A ja twierdzę z kolei, że możesz bez problemu sobie je tak wykonfigurować.
@c): w niczym, irytuje mnie tylko, gdy ktoś mówi o instalacji całego gnoma dla wyglądu jednej aplikacji
@d): bo prościej zainstalowac tą jedną paczkę dla KDE
Ale kończmy już tą dyskusję, bo jak ktoś już słusznie zauważył, flame się rozwija
Pozdrawiam
@c): w niczym, irytuje mnie tylko, gdy ktoś mówi o instalacji całego gnoma dla wyglądu jednej aplikacji
@d): bo prościej zainstalowac tą jedną paczkę dla KDE
Ale kończmy już tą dyskusję, bo jak ktoś już słusznie zauważył, flame się rozwija
Pozdrawiam
nie bardzo rozumiem. gdzie napisalem, zeby instalowac cale gnome dla wygladu jednego programu? :mrgreen:tadziu23 pisze:A nie prosciej wtedy kde-libs doinstalowac i smigac programy z kde pod gnome?
nie zeby mnie bawily bezprzedmiotowe dyskusje ale po co nieporozumienia?
a co do pytania glownego - jezeli masz dobry komputer to nie odczujesz mocno roznicy wydajnosci miedzy kde i gnome. znaczna roznica jest miedzy dwoma powyzszymi a xfce (ktore moim zdaniem jest super fajne). natomiast jezeli masz zamiar uzywac compiza, to jednak wybralbym gnome.
moim zdaniem właśnie tutaj zasugerowałeś takie rozwiązanietadziu23 pisze:tadziu23 napisał/a:
A nie prosciej wtedy kde-libs doinstalowac i smigac programy z kde pod gnome?
nie bardzo rozumiem. gdzie napisalem, zeby instalowac cale gnome dla wygladu jednego programu?
więc kończmy tematnie zeby mnie bawily bezprzedmiotowe dyskusje ale po co nieporozumienia?