KDE 4.0 Released
-
Zainstalowalam na openSuse... i na Debianie nie będę instalować...
Okropne to jest, ładne owszem, fajne efekty... ale zupełny brak funkcjonalności... jak dla mnie zupełnie niewygodne. I gryzie się u mnie z niektórymi aplikacjami pod stare KDE, np. Amarok nie gra I ta przesuwająca się tapeta... brak skrótów do konfiguracji w prawokliku a jak jest to bardzo mało opcji. Obrazka na pulpicie nie można z poziomu pulpitu przekopiować na inny dysk bo chce ikonę konfigurować...
Po prostu brak mi słów, lepszy wygląd nie jest tego wart.
Okropne to jest, ładne owszem, fajne efekty... ale zupełny brak funkcjonalności... jak dla mnie zupełnie niewygodne. I gryzie się u mnie z niektórymi aplikacjami pod stare KDE, np. Amarok nie gra I ta przesuwająca się tapeta... brak skrótów do konfiguracji w prawokliku a jak jest to bardzo mało opcji. Obrazka na pulpicie nie można z poziomu pulpitu przekopiować na inny dysk bo chce ikonę konfigurować...
Po prostu brak mi słów, lepszy wygląd nie jest tego wart.
WIELOKROTNIE już przecież podkreślano, że wersja 4.0 nie jest przeznaczona dla szarego użytkownika. Stanowi ona bazę dla developerów oraz testerów - taki przegląd technik i rozwiązań. Zwykłym szaraczkom nadal zaleca się pozostanie przy wersji 3.5
Swoją drogą, KDE 3.0 z używalnością miało jeszcze mniej wspólnego niż czwórka
Swoją drogą, KDE 3.0 z używalnością miało jeszcze mniej wspólnego niż czwórka
Zastanawia mnie ile razy niektórym ludziom trzeba powtórzyć zanim zrozumieją ?? Kde 4.0 jest przeznaczone przedewszystkim dla twórców programów pod nowe kde - ma zapewnić im "szkielet" w ramach którego mogą tworzyć i testować swoje programy. Imo w pełni "używalna" wersja kde4 jaką z czystym sumieniem będe polecał znajomym nie nadejdzie wcześniej jak około połowy obecnego roku. Nieco starsi użytkownicy forum pewnie pamiętają jak długa i trudna była droga kde3 do pełnej użyteczności. Tak więc narzekania "niedopracowane" czy "mało konfigurowalne", "nie działa ..." są poprostu nietrafione - obecnie jest to stan najzupełniej normalny. Cierpliwości
P.S. KDE 4.0 to nie to samo co KDE4
P.S. KDE 4.0 to nie to samo co KDE4
jak to napisali na http://pkg-kde.alioth.debian.org/kde4.html"KDE 4.0.0 is our "will eat your children" /.../
KDE 4 packages are currently in the experimental branch and are not intended to be installed on a production system. We are not accepting bug reports against the KDE 4 packages at the moment, since they have many known problems.
Czyli jak coś nie działa, to pretensje mieć tylko dla siebie. Ostrzegali
z takim repo :
po wpisaniu
wywala ladnie :
:-P
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://ftp.debian.org/debian/[/url] experimental main non-free contrib
deb-src [url]http://ftp.debian.org/debian/[/url] experimental main non-free contrib
# aptitude -t experimental install kdebase-workspace
...
Remove the following packages:
kde-core
kde-devel
kdebase
kdebase-dev
kicker
kpersonalizer
ksplash
ksplash-engine-moodin
Install the following packages:
kdebase-runtime-data-common [4:4.0.0-1 (experimental)]
libkonq5 [4:4.0.0-1 (experimental)]
Upgrade the following packages:
kdebase-data [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]
konqueror [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]
konqueror-nsplugins [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]
Leave the following dependencies unresolved:
k3b recommends kcontrol
Score is -1384
...