KDE 4.0 Released

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

A może po prostu pakowanie KDE 4 jeszcze trwa? Tego nie da się zrobić w 2 godziny :)
Ja na twoim miejscu liczyłbym się ze zmianami jeszcze przez kilka dni
Concertina

Post autor: Concertina »

Zainstalowalam na openSuse... i na Debianie nie będę instalować...
Okropne to jest, ładne owszem, fajne efekty... ale zupełny brak funkcjonalności... jak dla mnie zupełnie niewygodne. I gryzie się u mnie z niektórymi aplikacjami pod stare KDE, np. Amarok nie gra :( I ta przesuwająca się tapeta... brak skrótów do konfiguracji w prawokliku a jak jest to bardzo mało opcji. Obrazka na pulpicie nie można z poziomu pulpitu przekopiować na inny dysk bo chce ikonę konfigurować...
Po prostu brak mi słów, lepszy wygląd nie jest tego wart.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

WIELOKROTNIE już przecież podkreślano, że wersja 4.0 nie jest przeznaczona dla szarego użytkownika. Stanowi ona bazę dla developerów oraz testerów - taki przegląd technik i rozwiązań. Zwykłym szaraczkom nadal zaleca się pozostanie przy wersji 3.5
Swoją drogą, KDE 3.0 z używalnością miało jeszcze mniej wspólnego niż czwórka
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Zastanawia mnie ile razy niektórym ludziom trzeba powtórzyć zanim zrozumieją ?? Kde 4.0 jest przeznaczone przedewszystkim dla twórców programów pod nowe kde - ma zapewnić im "szkielet" w ramach którego mogą tworzyć i testować swoje programy. Imo w pełni "używalna" wersja kde4 jaką z czystym sumieniem będe polecał znajomym nie nadejdzie wcześniej jak około połowy obecnego roku. Nieco starsi użytkownicy forum pewnie pamiętają jak długa i trudna była droga kde3 do pełnej użyteczności. Tak więc narzekania "niedopracowane" czy "mało konfigurowalne", "nie działa ..." są poprostu nietrafione - obecnie jest to stan najzupełniej normalny. Cierpliwości :)

P.S. KDE 4.0 to nie to samo co KDE4
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

AdeBe, generalnie interesuje mnie przezroczystość...
agaykhan

Post autor: agaykhan »

"KDE 4.0.0 is our "will eat your children" /.../
KDE 4 packages are currently in the experimental branch and are not intended to be installed on a production system. We are not accepting bug reports against the KDE 4 packages at the moment, since they have many known problems.
jak to napisali na http://pkg-kde.alioth.debian.org/kde4.html
Czyli jak coś nie działa, to pretensje mieć tylko dla siebie. Ostrzegali
frik
Beginner

Post autor: frik »

z takim repo :

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://ftp.debian.org/debian/[/url] experimental main non-free contrib
deb-src [url]http://ftp.debian.org/debian/[/url] experimental main non-free contrib
po wpisaniu

# aptitude -t experimental install kdebase-workspace
wywala ladnie :

...
Remove the following packages:
kde-core
kde-devel
kdebase
kdebase-dev
kicker
kpersonalizer
ksplash
ksplash-engine-moodin

Install the following packages:
kdebase-runtime-data-common [4:4.0.0-1 (experimental)]
libkonq5 [4:4.0.0-1 (experimental)]

Upgrade the following packages:
kdebase-data [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]
konqueror [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]
konqueror-nsplugins [4:3.5.8.dfsg.1-5 (unstable, now) -> 4:4.0.0-1 (experimental)]

Leave the following dependencies unresolved:
k3b recommends kcontrol
Score is -1384
...
:-P
nicon-

Post autor: nicon- »

A ja mam takie pytanko, czy po zainstalowaniu samego systemu podstawowego (bez żadnych menedżerów okienek) mogę spokojnie zainstalować kde4.0 właśnie w ten sposób, jak napisał frik, czy muszę coś jeszcze doinstalować?
8siem

Post autor: 8siem »

ja zainstalowałem w ten sposób tyle że miałem oprócz experimental repo testing i niby się instalnęlo ale odpalić nie chciało a jak podmieniłem na repo sida i zainstalowałem od nowa to poszło.
Awatar użytkownika
Matius

Post autor: Matius »

nicon- pisze:A ja mam takie pytanko, czy po zainstalowaniu samego systemu podstawowego (bez żadnych menedżerów okienek) mogę spokojnie zainstalować kde4.0 właśnie w ten sposób, jak napisał frik, czy muszę coś jeszcze doinstalować?
Wszystko powinno działać
ODPOWIEDZ