Regulacja jasno
Regulacja jasności ekranu w laptopie nie działa
Zainstalowałem dziś sobie Lennego. Wszystko działa ładnie oprócz regulacji jasności ekranu. Nie działa ani poprzez klawisz funkcyjny ani przez aplet w panelu gnome. Na palecie jest napisane że nie może pobrać ustawień przekreślone na czerwono słoneczko. Instalowałem sterowniki zamknięte to samo. Jak sobie z tym poradzić bo właściwie ten defekt dyskwalifikuje tą dystrybucję dla mnie.
Asus A6RP radeon xpress200m.
Asus A6RP radeon xpress200m.
Ja też mam ten problem na laptopie hp compaq 6710b, poradziłem sobie przez mały workaround...
U mnie zmieniać jasność można poprzez zapis wartości do /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness u was mogą to być inne pliki, trzeba poszukać w /proc/acpi/video/
Jak się wyświetli zawartość tego pliku to można odczytać aktualną wartość, oraz dozwolone poziomy, u mnie to tak wygląda:
I jak już to mamy to można sobie napisać skrypcik do zmiany jasności:
Plik ten musi się nazywać bright i być w /usr/bin (lub tam umieścić dowiązanie do niego).
Teraz można po prostu:
albo zrobić sobie dowiązanie do jakiś klawiszy
Musi być sudo skonfigurowane, żeby działało.
Nie jest to idealne, ale działa (jak dla mnie wystarczające).
[Dodano: 2008-04-28, 14:45]
Ps. Przeczytałem, że na jądrach 2.4.24 na takie problemy pomaga wyłączenie acpi, ale nie próbowałem tego robić. Pod laptopem zależy mi na oszczędności energii.
[Dodano: 2008-04-28, 15:18]
Ps2. Po aktualizacji xorga do wersji z Sida regulacja jasności działa normalnie.
U mnie zmieniać jasność można poprzez zapis wartości do /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness u was mogą to być inne pliki, trzeba poszukać w /proc/acpi/video/
Jak się wyświetli zawartość tego pliku to można odczytać aktualną wartość, oraz dozwolone poziomy, u mnie to tak wygląda:
Kod: Zaznacz cały
cat /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness
levels: 100 51 30 37 44 51 58 65 72 79 86 93 100
current: 65
#!/bin/bash
if [ "$1" != "up" -a "$1" != "down" -a "$1" != "set" -a "$1" != "set_direct" ] ; then
echo "usage: $0 up"
echo " $0 down"
echo " $0 set num - num = 1-11"
exit 1
fi
if [ "$1" == "set" ] ; then
new_bright=$((($2-1)*7+30))
gksudo bright set_direct $new_bright
fi
if [ "$1" == "up" ] ; then
curr_bright=`cat /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness | grep current | cut -b 10-12`;
new_bright=$(($curr_bright+7))
fi
if [ "$1" == "down" ] ; then
curr_bright=`cat /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness | grep current | cut -b 10-12`;
new_bright=$(($curr_bright-7))
fi
if [ "$1" == "set_direct" ] ; then
echo $2 > /proc/acpi/video/C098/C1AD/brightness
fi
Teraz można po prostu:
$ bright up
$ bright down
$ bright set 5
Musi być sudo skonfigurowane, żeby działało.
Nie jest to idealne, ale działa (jak dla mnie wystarczające).
[Dodano: 2008-04-28, 14:45]
Ps. Przeczytałem, że na jądrach 2.4.24 na takie problemy pomaga wyłączenie acpi, ale nie próbowałem tego robić. Pod laptopem zależy mi na oszczędności energii.
[Dodano: 2008-04-28, 15:18]
Ps2. Po aktualizacji xorga do wersji z Sida regulacja jasności działa normalnie.
Podłącze się pod wątek.
W moim laptopie (HP550) applet jasności działa, ale nie zapamiętuje poziomu (kombinacja odpowienich klawiszy funkcyjnych, pokazuje ikonkę ale bez pasku postępu).
Xorg u mnie automatycznie skonfigurował ekran (vesa), także nie musiałem wgrywać modułów i właśnie... czy powinienem wgrać, czy może nie porzebne to jest?
Pozdrawiam
W moim laptopie (HP550) applet jasności działa, ale nie zapamiętuje poziomu (kombinacja odpowienich klawiszy funkcyjnych, pokazuje ikonkę ale bez pasku postępu).
Xorg u mnie automatycznie skonfigurował ekran (vesa), także nie musiałem wgrywać modułów i właśnie... czy powinienem wgrać, czy może nie porzebne to jest?
Pozdrawiam
Mam podobne problemy z HP550. Moja karta grafiki to intel X3100 (GME965). Po zainstalowaniu środowiska kde-core nie mogę ściemnić ekranu przez slider kpowersave. Xbacklight radzi sobie całkiem dobrze z ekranem. Jedynie przy starcie trzeba każdorazowo ustawiać jasność, bo system nie zapamiętuje ustawień.
Wcześniej miałem 2 środowiska graficzne LXDE i KDE. Wtedy kpowersave ustawiał jasność bez problemów i podczas startu zapamiętywał ustawienia. Wygląda na to, że coś muszę doinstalować do kde-core. Niestety nie wiem co. Dodam tylko, że kpowersave instalowałem z pomocą aptitude, więc zależności pobrało automatycznie.
Wcześniej miałem 2 środowiska graficzne LXDE i KDE. Wtedy kpowersave ustawiał jasność bez problemów i podczas startu zapamiętywał ustawienia. Wygląda na to, że coś muszę doinstalować do kde-core. Niestety nie wiem co. Dodam tylko, że kpowersave instalowałem z pomocą aptitude, więc zależności pobrało automatycznie.
Zrezygnowałem z KDE, LXDE sliderów i innych wodotrysków. Wszystko usunąłem. Zainstalowałem tylko środowisko podstawowe i IceWM.
Dopisałem do .icewm/startupTeraz przy każdym uruchomieniu Środowiska graficznego po 7 sekundach ekran ściemnia się do 70% maksymalnej wartości.
Polecam IceWM wszystko jest bardzo przejrzyste. Konfiguracja w 3 plikach menu, preferences i startup. Nazwy mówią za siebie. Menadżer okien waży zaledwie 1692k, może pracować bez żadnych dodatków, a dla mnie możliwościami dorównuje KDE. Ma nawet pasek zadań. Wspaniałe środowisko graficzne podziękowania dla Marko Mačka i developerów.
Dopisałem do .icewm/startup
sleep 7 && xbacklight -set 70&
Polecam IceWM wszystko jest bardzo przejrzyste. Konfiguracja w 3 plikach menu, preferences i startup. Nazwy mówią za siebie. Menadżer okien waży zaledwie 1692k, może pracować bez żadnych dodatków, a dla mnie możliwościami dorównuje KDE. Ma nawet pasek zadań. Wspaniałe środowisko graficzne podziękowania dla Marko Mačka i developerów.