Konfiguracja routera/adaptera

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
dree

Konfiguracja routera/adaptera

Post autor: dree »

Witam

Powoli się pogrążam, szukam ponad 3h jak skonfigurować routera w Debianie i nic;/
Zwracam się do Was o pomoc, więc:

Posiadam router Belkin ADSL2+Modem with Wriless-G Router no i Adapter.
Mam płyte instalacyjną itd itd

Jak wyzej szukałem ale nie znalazłem, mógłby ktoś pomóc mi krok po kroku skonfigurować połączenie internetowe?

Znalazłem konfiguracje PPP i Wi Fi czy to któreś z tego?
Nawet jeżeli tak to proszę o szczegółową instrukcje jak dla kobiety :)

Pozdrawiam i z góry dziekuję!
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

Witam

1. Daj sobie spokój z płytkami instalacyjnymi, to jest linux tu wszystko jest proste i czytelne.
2, Generalnie z routerami możesz połączyć się po uprzednim fizycznym podłączeniu kabla do routera i wpisaniu w przeglądarce adresu np.: 'http://192.168.1.1/'.
3. Niekiedy konfiguracji routera możesz dokonać tylko przy fizycznym podłączeniu komputera do routera przy pomocy kabla sieciowego (generalnie to wszystko zależy od ustawień, gdyż może wyłączyć/włączyć bezprzewodowe konfigurowanie routera, np.: ja posiadam router Linksys WAG200G-EU i mam ustawione w konfiguracji, żeby nie można było go ustawiać bezprzewodowo tylko lokalnie bedąc podłączonym fizycznie kabelkiem, takie dodatkowe zabezpieczenie, żeby jakoś przez przypadek osoby trzecie nie miały dostępu do ustawień).
4. Adres, który masz wpisać w przeglądarce zależy od routera i zależy od Twoich ustawień, ale na większości router'ów na których miałem przyjemność/nieprzyjemność coś robić, wpisanie tego adresu w przeglądarce skutkowało połączeniem się z routerem.
5. Bardzo ważnym pytaniem skierowanym do Ciebie jest - do jakiego dostawcy usług internetowych pragniesz się połączyć? Jeśli jest to firma TP S.A. i usługa zwana Neostradą wtedy:
- ustawić VPI/VCI na wartość 0/35 tzn. VPI=0, VCI=35;
- enkapsulacja = RFC 2364 PPPoA;
- modulacja DSL = multimode;

- no i oczywiście nazwa użytkownika i hasło.

Ustawienia przedstawione powyżej są żywcem spisane ze strony konfiguracyjnej mojego routera, a przypominam, iż łączę się z Neostradą.

Powodzenia.

[ Dodano: 2008-01-14, 06:38 ]
Tak sobie przeglądałem stronę główną producenta Twojego routera i zauważyłem, że w większości porad jak coś zrobić, adres do wpisania w przeglądarce to 'http://192.168.2.1/'.

Jak już by Ci się udało połączyć z routerem via przeglądarka to powinno pokazać się okno dialogowe z prośbą o wpisanie użytkownika i hasło. Jeśli nic nie było zmieniane to wszystko zależy od ustawień fabrycznych. Czasem jest login: admin hasło: admin, czasem co innego. Powinno być w instrukcji dołączonej do routera.

Powodzenia jeszcze raz.

[ Dodano: 2008-01-14, 06:48 ]
Kolejny update ;-) ¦ciągnąłem sobie przykładową instrukcję obsługi jakiegoś przypadkowego routera Belkin w formacie PDF. Po krótkiej lekturze dowiedziałem się, że może być możliwość taka, że Twój router nie jest zabezpieczony fabrycznie żadnym hasłem, więc w oknie dialogowym z prośbą o hasło zostawiasz puste miejsce i klikasz Login.

To jeszcze raz powodzenia i napisz jaki jest status Twojej walki z konfiguracją.
ODPOWIEDZ