[C] nawet printf jako 2-sza funkcja nie dziala w programie
[C] nawet printf jako 2-sza funkcja nie dziala w programie
Witam. Pisze program klient-serwer z mechanizmami IPC.
Serwer nie dziala;/ dodatkowo nawet printf jako pierwsza funkcja zaraz po mainie w tym programie nic nie robi, tak jakby program sie wieszal... Bede bardzo wdzieczny za pokazanie mi bledu...
Kod w zalaczniku, bo byl za dlugi.
Serwer nie dziala;/ dodatkowo nawet printf jako pierwsza funkcja zaraz po mainie w tym programie nic nie robi, tak jakby program sie wieszal... Bede bardzo wdzieczny za pokazanie mi bledu...
Kod w zalaczniku, bo byl za dlugi.
printf wypisuje, bo czemu nie mial by wypisywac, nie dales '\n' i dlatego nie przechodzi do nowej lini
dobrym zwyczajem jest kompilowac przynajmniej z opcja -Wall, jesli sprobujesz to zobaczysz ze nie includujesz plikow naglowkowych do fork i time, zle parametry przekazujesz do printf oraz ze sugerowane sa nawiasy.
najlepiej usun wszystkie warningi
dobrym zwyczajem jest kompilowac przynajmniej z opcja -Wall, jesli sprobujesz to zobaczysz ze nie includujesz plikow naglowkowych do fork i time, zle parametry przekazujesz do printf oraz ze sugerowane sa nawiasy.
najlepiej usun wszystkie warningi
Ja musze uruchamiac ten program zdalnie, na innym kompie, bo nie mam linuxa i tam nie wyswietla mi nawet printfa...;/ Mozesz powiedziec jakich plikow naglowkowych mi brakuje i w jakim sensie czy raczej w ktorym miejscu przekazuje zly parametr do printfa? Tzn te uwagi o ktorych mowiles...
Bylbym wdzieczny.
Bylbym wdzieczny.
qwertyyu oraz i mozesz to nawet w google wpisac.
Generalnie man jest skarbnicą wiedzy dla programisty.
A odnośnie reszty uwag: skompiluj sobie ten program i sam zobaczysz o co chodzi
Pod windowsa jest DevC++, z tego co wiem to korzysta z gcc więc nie ma problemu
I jeszcze taka mała rada, sprawdzaj czy funkcje się wykonały, np. czy strcpy się wykonało albo czy msgsnd się wykonało.
Kod: Zaznacz cały
man fork
man 3 time
Generalnie man jest skarbnicą wiedzy dla programisty.
A odnośnie reszty uwag: skompiluj sobie ten program i sam zobaczysz o co chodzi
Pod windowsa jest DevC++, z tego co wiem to korzysta z gcc więc nie ma problemu
I jeszcze taka mała rada, sprawdzaj czy funkcje się wykonały, np. czy strcpy się wykonało albo czy msgsnd się wykonało.
gcc -Wall projserv.c
projserv.c: In function ‘main’:
projserv.c:49: warning: format ‘%s’ expects type ‘char *’, but argument 3 has type ‘char (*)[10]’
projserv.c:50: warning: format ‘%s’ expects type ‘char *’, but argument 3 has type ‘char (*)[10]’
projserv.c:77: warning: format ‘%s’ expects type ‘char *’, but argument 3 has type ‘char (*)[10]’
projserv.c:102: warning: implicit declaration of function ‘time’
projserv.c:136: warning: implicit declaration of function ‘fork’
projserv.c:160: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:176: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:216: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:349: warning: statement with no effect
projserv.c:394: warning: statement with no effect
projserv.c:430: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:441: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:464: warning: statement with no effect
projserv.c:508: warning: statement with no effect
projserv.c:551: warning: statement with no effect
projserv.c:598: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:621: warning: statement with no effect
projserv.c:669: warning: suggest parentheses around assignment used as truth value
projserv.c:692: warning: statement with no effect
projserv.c:20: warning: unused variable ‘wyslana’
projserv.c:18: warning: unused variable ‘h3’
projserv.c:18: warning: unused variable ‘h2’
projserv.c:16: warning: unused variable ‘n’
projserv.c:16: warning: unused variable ‘l’
Nie moge sobie z tym poradzic:/
Dorzucam jeszcze klienta i pliki cfg i mam prosbe, zeby ktos przegladnal mi np.same logowanie i napisal co zle robie jesli to mozliwe, bo sam nie moge sobie poradzic.
Z gory dzieki.
[ Dodano: 2008-01-15, 12:50 ]
users.cfg ma postac
w wierszu najpierw nazwa uzytkownika, potem haslo.
Dorzucam jeszcze klienta i pliki cfg i mam prosbe, zeby ktos przegladnal mi np.same logowanie i napisal co zle robie jesli to mozliwe, bo sam nie moge sobie poradzic.
Z gory dzieki.
[ Dodano: 2008-01-15, 12:50 ]
users.cfg ma postac
qwe1 plo
qwe2 dfds
qwe3 fdsa