jak już pisałem w shoutboxie zainstalowałem Debiana w szkole, na razie na jednym PC, ale planowana jest instalacja na wszystkich.
z instalacją nie było większych problemów.
ale po skonfigurowaniu sieci, nie mogłem dokonać
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
403 Forbidden (The ISA Server denied the specified Uniform Resource Locator (URL). )
wpisy w suorce.list wziąłem z tego forum (wpisy do Etcha), więc jak komuś potrzebne, bo analizy problemu.
na google znałem coś że pomaga zmiana wpisów w source.list na wpisy do ftp, ale po zmianie co prawda błąd nie wyskakiwał, ale aktualizacja sie zacinała, przy pierwszej linijce.
wygląda mi to jakby serwer (na windzie) nie wypuszczał (albo z powrotem nie wpuszczał) pakietów.
sieć skonfigurowałem dobrze, bo pingi na serwa dochodzą i odpowiada, ale już przy pingach poza sieć nie uzyskuje odpowiedzi, ale adresy tłumaczy na IP, więc jest coś dziwnego (DNS jest na serwerze).
a wygląda to miej więcej tak:
ping onet.pl
PING onet.pl (213.180.130.200) 56(84) bytes of data.
coś na necie znalazłem że ten błąd jest z powodowany firewallem na serwie, ale nic więcej nie znalazłem.
niestety nie wiem jaki dokładnie system windows jest zainstalowany na serwerze, ale szkołą dostała go jakieś (serwer i system) jakieś pół roku temu, więc chyba jest windows 2003 server, ale jeszcze sprawdzę w poniedziałek, jak będą w szkole.
spotkał się Ktoś z takim problem, lub wie jak go rozwiązać ??
aloha