Co szybsze Gnome czy KDE?
Co do szybkości GNOME/KDE to zależy to oczywiście od sprzętu i opcji kompilacji głównie ale zakładając, że pytanie dotyczy binarnych paczek Debiana to zwycięstwo leży po stronie KDE. Problemem GNOME jest brak istotnych elementów bazowych. Niektóre części w kodzie GNOME są prawdę mówiąc przestarzałe i programiści piszący programy wolą pisać własne rozwiązania co z kolei prowadzi do dublowania się funkcji. Wczytując program do pamięci ładujesz oprócz niego również biblioteki, z których korzysta. Jeśli istnieją funkcje dublujące się to niepotrzebnie marnowana jest pamięć bo nie załadujesz połowy biblioteki. Niestety często jest tak, że duża część programów używa własnych rozwiązań, a nie pochodzących ze środowiska GNOME i przez to całość jest mocno zasobożerna. Ponadto niektóre rozwiązania są naprawdę tragiczne i czekają już od wieków na przepisanie jak to ma miejsce z np. gfs...
Programy w środowisku KDE opierają się oczywiście na QT i KDElibs. Właściwie nie istnieją jakieś osobne projekty i dlatego po załadowaniu się środowiska KDE kolejne programy korzystają z tego co jest w pamięci i nie ładują zazwyczaj nowych bibliotek.
W skrócie: jeśli nie uruchamiasz wielu programów jednocześnie to szybkość GNOME i KDE jest porównywalna. Natomiast w przypadku gdy pracujesz z wieloma aplikacjami jednocześnie to z każdą uruchomioną aplikacją powiększają się różnice pomiędzy środowiskami na korzyść KDE.
Programy w środowisku KDE opierają się oczywiście na QT i KDElibs. Właściwie nie istnieją jakieś osobne projekty i dlatego po załadowaniu się środowiska KDE kolejne programy korzystają z tego co jest w pamięci i nie ładują zazwyczaj nowych bibliotek.
W skrócie: jeśli nie uruchamiasz wielu programów jednocześnie to szybkość GNOME i KDE jest porównywalna. Natomiast w przypadku gdy pracujesz z wieloma aplikacjami jednocześnie to z każdą uruchomioną aplikacją powiększają się różnice pomiędzy środowiskami na korzyść KDE.
Witam.
Bede nowym uzytkownikiem debian bo na kubuntu lub ubuntu wciąż mma jkies problemy ze stabilnością, błędy sie mnożą. Chyba z kde. Ale mma pytanie jak sie ma szybkosc kde w kubuntu do kde w debian, aha i kompilacja podczas instalacji debiana to moze być dla mnie czarna magia, czy można zainstalowac bez kompilacji na deskopt (czy jak sie tam pisze w kazdym razie nie na serwer).
sprzęt
Sempron 2300+
Abit kv7 kt600
1GB ramu
karta grafiki fx5200
karta muzyki onboard.
Czy na tym przecie bedzie dzialac szybciej niz kubuntu ??
Bede nowym uzytkownikiem debian bo na kubuntu lub ubuntu wciąż mma jkies problemy ze stabilnością, błędy sie mnożą. Chyba z kde. Ale mma pytanie jak sie ma szybkosc kde w kubuntu do kde w debian, aha i kompilacja podczas instalacji debiana to moze być dla mnie czarna magia, czy można zainstalowac bez kompilacji na deskopt (czy jak sie tam pisze w kazdym razie nie na serwer).
sprzęt
Sempron 2300+
Abit kv7 kt600
1GB ramu
karta grafiki fx5200
karta muzyki onboard.
Czy na tym przecie bedzie dzialac szybciej niz kubuntu ??
A jeszce takie pytanie :].
Tu piszą oto tak :
/boot/ - partycja boot
/ - partycja root (główna)
/home/ - partycja na której znajdują się katalogi domowe użytkowników
Powiedzmy jesli zabije tak ze bede miał partycję swap i / - partycja roota a partycji /home / nie bede jej wydzielał bo oprócz tego sa dwie inne partycje jenda z windows (c:/) oraz (d:/) na tej jest cała sterta katalogów i bede jej uzywał jako mojej /home/ ??
Tu piszą oto tak :
/boot/ - partycja boot
/ - partycja root (główna)
/home/ - partycja na której znajdują się katalogi domowe użytkowników
Powiedzmy jesli zabije tak ze bede miał partycję swap i / - partycja roota a partycji /home / nie bede jej wydzielał bo oprócz tego sa dwie inne partycje jenda z windows (c:/) oraz (d:/) na tej jest cała sterta katalogów i bede jej uzywał jako mojej /home/ ??
Patrząc na to ogólnie, to KDE jest szybsze. Pytanie jest czy to akurat KDE, czy jego oprogramowanie jest takie szybkie. Instalując kiedyś Gnome z linii poleceń na Ubuntu 7.04, zauważyłem, że zużywa mi tylko 60MB pamięci operacyjnej :-D Chodził wyraźnie szybciej od standardowej instalacji i opasłego Gnoma. Gnome nie jest wolne, ale jego główne oprogramowanie tj. Nautilus, Metacity i GDM zamulają ;-)
A ja od siebie dodam że KDE + Amarok +Konqueror + Kadu + Kpdf nie muli mi w ogóle a XFCE + Xmms + Iceweasel + Pidgin + Evince - i owszem tak więc XFCE jest szybciutkie jak się bawi Thunarem z muzyczką w tle ale im więcej aplikacji tym staje się coraz mniej wydajne... tak mi się tylko wydaje oczywiście Może to zależy od sprzętu i sympatii, niektórzy moi znajomi mówią że Gnome im najlepiej chodzi... Od siebie polecam KDE oczywiście