Photoshop on Debian:)

Ogólne pytania dotyczące systemu
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

velmafia,
spróboweałem (z ciekawości) na vmware - server
PS CS2
Wydajność - nie powalala na kolana
Ale kiedy zwiększyłem RAM dla windowsa z 192 do 512 (zostawiłęm 256 dla Debiana - mam 768) to można było pracować
grzebcio

Post autor: grzebcio »

ja odpaliłem photoshopa na vmware workstation 6 i działa ale cały czas buforuje mi do pamięci wirtualnej systemu gościa czyli windowsa i po jakimś czasie gdy zbuforuje się już 2gb to photoshop się zawiesza :-/
mam 2gb pamięci ram na debianie, 1024 przydzielone na gościa pod vmware, pamięć wirtualna pod windą ustawiona na zalecaną czyli tam było około 1542.
nie mogę dojść dlaczego photoshop cały czas się buforuje :-/
Awatar użytkownika
JiHAD

Post autor: JiHAD »

Ja odpaliłem PS CS2 na Wine, strasznie długo się uruchamiał ale działał mniej więcej. :P Wiec nie wiem co tu chcecie kombinować z vmware? :shock:
witek
Beginner

Post autor: witek »

A dlaczego nie uruchamiacie Photoshopa przez wine? Działa ok. Jest nawet o tym wątek na forum ubuntu
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

photoshop 7 działa idealnie na wine - i wcale nie wolno. Gimp panowie, gimpa. OS używać a nie rzucać się na zamknięte oprogramowanie
witek
Beginner

Bodzio pisze:photoshop 7 działa idealnie na wine - i wcale nie wolno. Gimp panowie, gimpa. OS używać a nie rzucać się na zamknięte oprogramowanie
Dokładnie, tym bardziej, że na lato zapowiadana jest wersja 2.6 z natywną 16 bitową obsługą CMYK :)
grzebcio

Kod: Zaznacz cały

err:shell:HCR_GetFolderAttributes HCR_GetFolderAttributes should be called for simple PIDL's only!
err:shell:HCR_GetFolderAttributes HCR_GetFolderAttributes should be called for simple PIDL's only!
fixme:keyboard:UnregisterHotKey (0x10026,99): stub
fixme:keyboard:RegisterHotKey (0x10026,99,0x00000000,27): stub
fixme:font:WineEngRemoveFontResourceEx :stub
X Error of failed request:  BadAtom (invalid Atom parameter)
  Major opcode of failed request:  17 (X_GetAtomName)
  Atom id in failed request:  0x0
  Serial number of failed request:  262
  Current serial number in output stream:  262
Wine failed with return code 1
Wine wywala takie błąd. Photoshop się ładuje ale gdy jest napisane: "Scanning for plug-ins..." to wtedy wywala ten błąd i wine kończy swoje działanie ;-)

Kod: Zaznacz cały

$ wine --version
wine-0.9.53
Wine exited with a successful status
Prawdopodobnie coś z czcionkami tylko nie za bardzo wiem co :-/
witek
Beginner

Masz zainstalowaną paczkę msttcorefonts? Jeżeli nie to zainstalować oraz przegrać te fonty do katalogu /home/nazwa_użytkownika/.wine/drive_c/windows/fonts plus można jeszcze przegrać fonty z zainstalowanego na windzie Photoshopa do tego samego katalogu. Dodatkowo w xorgu trzeba zahaszować/zachaszować (jak się to pisze) wpisy dotyczące tabletów - jeżeli oczywiście masz takie wpisy.
grzebcio

Pakiet msttcorefonts jest w systemie, a tabletów nie używam. Z czcionkami kombinowałem też. Ogólnie jest trochę na googlach o tym błędzie ale nic nie jest pomocne.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

witek pisze:na lato zapowiadana jest wersja 2.6 [Wine - przypis redakcji] z natywną 16 bitową obsługą CMYK :)
A nawet wcześniej bo właśnie wyszedł nowy Wine, w którym skupiono się na dobrej obsłudze Photoshopa.

http://linuxnews.pl/wine-0954-wydany-ph ... n-dzialac/

Nie ma więc co się oglądać tylko instalować i testować :)
ODPOWIEDZ