Sesja krótsza niż 10 sekund

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Informatyk

Sesja krótsza niŻ 10 sekund

Post autor: Informatyk »

Witam,

Posiadam dwa dyski, na jednym Slack 12, na drugim Debian. Korzystam jednak z LILO, aczkolwiek historia z bootloaderami jest dosyć długa i nie bedę jej tu opisywał. Powiem tylko tyle, że po zmianie GRUBa (z którego nie mogłem odpalić Slacka) na LILO po uruchomieniu i zalogowaniu się w GDM pojawia się znany pewnie wielu osobom komunikat:
Twoja sesja trwała krócej niż 10 sekund. Jeśli nie było to związane z własnoręcznym wylogowaniem się, może oznaczać problem z instalacją lub brak przestrzeni dyskowej. Spróbuj się zalogować przy użyciu jednej z sesji awaryjnych i sprawdź, czy możesz naprawić problem.
Przejrzałem Google w poszukiwaniu rozwiązania tego problemu, jednak nie znalazłem działącej instrukcji pozbycia się go. Pod adresem http://wklej.org/id/14037054a8 mój ~/.xsession-errors/ . w .dmrc nic nie zmieniałem, czyli wygląda on tak:

Kod: Zaznacz cały

[Desktop]
Session=default
Proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

sprawdz prawa (chmod chown ) katalogów usera, którego się logowałeś
Informatyk

katalog mojego usera (maciej) w /home:
drwxr-xr-x 23 maciej maciej 4096 Jan 18 21:40 maciej
Chyba że chodzi o coś innego jeszcze? ;)
mati304

Post autor: mati304 »

Nadaj chmod 644 dla .dmrc i chown na twojego usera. Powinno wystarczyć.
Radzę też sprawdzić plik .bashrc

//edit
O ile masz wydzielonego /home, to sprawdź jeszcze czy jest prawidłowo podmontowany i czy masz wpis w fstab, bo to jest główne źródło tego problemu (znam to z autopsji ;) )
Informatyk

Ok, chmody i chowny ustawione, moj Debianowy fstab to (oczywiście tylko ten dotyczący /home):

Kod: Zaznacz cały

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
/dev/sda3       /home           ext3    defaults        0       2
I zaraz reboot. :)

E: Niestety nadal nie działa. Zapomaniłbym dodać, jeszcze jeden istotny szczegół to to, że nie działa mi myszka - tzn. gdy wystartuje GDM pojawia się kursor, jednak nie da się nim poruszać. W razie czego wrzucam mojego . Xorg.confa. Na dysku (kazda partycja) mam baaardzo dużo miejsca, uprawnienia plików dobre. W czym więc może leżeć problem?

[ Dodano: 2008-01-21, 00:52 ]
Cóż, skoro nikt nie umie pomóc, to chyba jedynym wyjsciem jest usuniecie debiana i zainstalowanie czegos lepszego 8-)
ODPOWIEDZ