Witam,
Mam do skonfigurowania na serwerze 3 subdomeny.
Jako że jeszcze takich "cudów" nie robiłem poczytałem sobie trochę o BIND, zainstalowałem Webmina aby łatwiej się na początku klikało i przystąpiłem do pracy.
Mój podstawowy obecnie problem to to że nie wiem co na wspomnianym serwerze rozwiązuje nazwy. kiedy wpiszę w konsoli np: "ping blablabla" albo "ping aaa.domena.com" to zawsze odpowiada zewnętrzene IP routera - adres na który jest delegowana moja domena.
Co gorsze jest to zachowanie nie zależne od tego czy BIND jest włączony czy nie?
Ja już się w tym gubię.
Proszę o podpowiedź jaki mechanizm każe rozwiązywać każdą nieznaną na adres samej domeny?
Wydaje mi się że ten mechanizm blokuje mi możliwość przekierowania tych 3 subdomen na zewnętrze IP. Bo mimo że je skonfiguruje w BIND to i tak przy jakimkolwiek teście odpowiada adres domeny.
Dodam może jeszcze że na serwerze jest strona www. Kiedy wpiszę np. blablabla.domena.com to i tak bez problemu załaduje mi się strona...
Proszę o pomoc.
Subdomena na zewn
Re: Subdomena na zewnętrzne IP - BIND
Sprawdz ustawienia swojej stacji w sieci LAN. Jak wylaczysz binda ktorego masz pewnie ustawionego jako primary na kompie to stacja wykorzysta adres alternatywnego dnsa by przerobic nazwe na ip. a na zewnatrz twoja domena jest widoczna jako ip zewnetrzne... Poza tym twoj bind tez jest skonfigurowany tak by zamienial nazwy na ip zewnetrzne. Najlepiej zrobisz robiac DMZ w ktorym umiescisz www i binda dla tych na zewnatrz sieci a na ruterze uruchamiasz binda dla lanu.
Witam ponownie,
Jakoś udało mi się skonfigurować ten serwer DNS.
Jak ustawię adres domeny jako mój serwer DNS w moim laptopie rozwiązuje poddomeny na prawidłowe IP.
Jednak co teraz? Jak ustawię np. dns TP SA 194.204.152.34 i zapinguje na moje poddomeny to znowu nazwa jest rozwiązywana na IP domeny.
Wiem że rekordy domen się jakoś synchronizują między serwerami.
Czy powinąłem wykonać tą synchronizacje jakimś poleceniem ręcznie czy stanie się to automatycznie (jak sugerował znajomy)
Jakoś udało mi się skonfigurować ten serwer DNS.
Jak ustawię adres domeny jako mój serwer DNS w moim laptopie rozwiązuje poddomeny na prawidłowe IP.
Jednak co teraz? Jak ustawię np. dns TP SA 194.204.152.34 i zapinguje na moje poddomeny to znowu nazwa jest rozwiązywana na IP domeny.
Wiem że rekordy domen się jakoś synchronizują między serwerami.
Czy powinąłem wykonać tą synchronizacje jakimś poleceniem ręcznie czy stanie się to automatycznie (jak sugerował znajomy)